Dr. Steiner Pál:
Lázárnak le kell mondania Horthy-t éltető nyilatkozatai miatt!

Lázár János miniszter nemrég azt a Horthy Miklóst nevezte kivételes államfőnek és igaz magyar hazafinak, akinek felelőssége vitathatatlan sokszázezer honfitársunk halálba küldésében. Ez tűrhetetlen és vállalhatatlan!

Horthy Miklós nem volt kivételes államfő, sem igaz magyar hazafi. És hős katona sem. Horthy Miklós háborús bűnös volt, aki megúszta, mert az akkori omnipotens hatalmasok így akarták. Ezt ki kell mondani. Nincsenek olyan szempontok és körülmények, amelyek ezt a trivialitást bármely módon megváltoztatnák.

Felelőssége vitathatatlan sok százezer magyar polgár halálba hajszolásáért, legyenek azok zsidók, cigányok, antifasiszták, vágóhídra küldött katonák. Antiszemita és náci kollaboráns. Hitler még egyáltalán nem volt hatalomban amikor már Európában először jeleskedett a zsidó törvények meghozatalában. Sunyi hezitálása a második nagy világégés vége felé a saját félelméből fakad, nem pedig valami hazafiasságból. Akik ápolják a Horthy kultuszt ebben vállalnak részességet. Ehhez képest a két háború közötti konszolidáció eredményei, vagy balul sikerült zsidó mentő akciók nem enyhítik ezt a felelősséget. Horthy Miklósnak bíróság elé kellett volna kerülnie. Nem szobrot kapnia a Belvárosi Szabadság Templomában, nem messze a történelemhamisító emlékmű közelében.

A magyar társadalmi tudatban és politikai közbeszédben mindig is jelenlévő antiszemitizmus, idegengyűlölet, homofóbia és kirekesztés elleni fellépés olyan közös nemzeti ügy, amiben nincs kompromisszum. A demokraták – bármilyen jelzős szerkezetben is – morális minimuma. Olyan emlékezetpolitikai (nem szeretem ezt a kifejezést sic.) irányelv, amelynek betartása eldönti, hogy ki a demokrata és ki nem. Aki ennek az ellenkezőjét állítja – akár karakterisztikusan akár eliminálva a lényeget – az nem demokrata, nem polgár, és nem hazafi. Akár kormányon van akár ellenzékben. Nemzeti ügy és sorskérdés, ami nem lehet a politikai taktika martaléka. Ezért volt erkölcsileg megalapozott és a nemzeti egységet erősítő tett, amikor Medgyessy Péter miniszterelnök bocsánatot kért a Horthy és nyilas vészkorszak történelmi bűneiért. A Holocaust vagy Shoah nem zsidóság ügye. A zsidók gyászolnak és emlékeznek amíg még van túlélő és van emlékező, de nem nekik kell fellépni a politikai közbeszédben megjelenő relativizáló vélemények, nácibarát és történelemhamisító gesztusok, nyilatkozatok ellen. A tiltakozás valamennyi demokrata közös ügye, erkölcsi és politikai kötelezettsége.

Ezért – mint volt országgyűlési képviselő is – kérem Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy az általa meghirdetett zéró tolerancia elvének megfelelően menessze miniszterét, aki kenderesi nyilatkozatával részességet vállalt a vállalhatatlan relativizálásban. Kérem az ellenzéki pártok országgyűlési képviselőit, hogy a Parlamentben követeljék Lázár János menesztését.

Az is valóság, hogy az érintettek köre sokkal szélesebb, mint a vallásos zsidóság. Természetesen az én történetemet el tudnám mondani, de most nem a személyes ügyekről van szó. A zsidó vallási szervezetek vezetőinek is figyelembe kell venni, hogy ilyen nyilatkozatok sokkal több polgárt érintenek, mint a vallásos zsidóság. Amikor tárgyalnak a kormány képviselőivel, tegyék világossá, hogy sokkal több ember emlékét, sokkal több érintett hozzátartozót sértett meg miniszter úr, mint a vallásos zsidóság. Ezt a sérelmet nem lehet kiváltani egy zsinagóga felújításának finanszírozásával. Nem elég egy hangzatos nyilatkozat a zéró tolerancia elvéről. Ideje van a harcnak.

Sajnálatos az is, hogy az ellenzéki pártok – figyelemmel közelgő választásokra – nem lépnek fel határozottabban. Az egyik ellenzéki politikus azt nyilatkozta, hogy ez az ügy kommunikációs gumicsont, hogy közbeszéd ne foglalkozzon más ügyekkel. Szerintem meg valamennyi ellenzéki párt szavahihetősége forog kockán, ha nem követelik a kormányfőtől, a bocsánatkérést és megfelelő személyi konzekvenciák levonását. Persze csak azokra ellenzéki erőkre gondolok, akiknek van erkölcsi alapjuk a követelések megfogalmazására.
Demokratáknak közösen kell fellépni.

Ne maradjon a helyén a történelemhamisító emlékmű. Ne legyen szobra a Belvárosban Horthy Miklósnak! Távozzanak a közéletből azok, akik nyilvánvaló relativizáló nyilatkozatokkal náci alapvetésű gondolatokat fogalmaznak meg! Tegyük világossá a polgári demokrácia és erkölcs nem tűri el a magyar polgárok széles körének a megsértését.

Szerző: Dr. Steiner Pál
Ügyvéd, korábbi Országgyűlési képviselő és polgármester

Az „Olvasói tartalom” rovatban közölt írások nem feltétlen tükrözik a hutext.hu álláspontját. Fontosnak tartjuk, hogy teret adjunk minden véleménynek, így olvasóink több álláspontot is megismerhetnek.
Borítókép: Bloomberg

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img