Hamarosan ázsiai vendégmunkások vezethetik a budapesti buszokat

Indonéziából és a Fülöp-szigetekről érkezett buszsofőröket képez az ArrivaBus. Novembertől állhatnak munkába.

Már folyik az oktatása és az átképzése azoknak az ázsiai vendégmunkásoknak, akik várhatóan novembertől fognak dolgozni a budapesti buszokon. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik legjelentősebb szolgáltatója, az ArrivaBus így enyhíti a meglévő buszvezető hiányt.

A BKK buszainak egyharmadát – mintegy 450 buszt – üzemeltető ArrivaBus nemzetközi vállalatként már több európai városban is dolgozik külföldi munkavállalókkal és az ott szerzett tapasztalataikat Budapesten is felhasználják.

Szakértők szerint lehetnek nehézségek

Miközben valóban kell megoldás a fővárosban és országosan tapasztalható buszvezető hiányra, többek szerint megoldásokat kell találni néhány fontos problémára az ázsiai vendégmunkások alkalmazásával kapcsolatban.

Bár már folyik az angolul beszélő diszpécserek felvétele, felmerülhetnek problémák az utasokkal való kommunikációnál is. De ennél is fontosabb a közlekedéssel kapcsolatos esetleges problémák kiküszöbölése.

Fontos a sofőrök nagyon gondos képzése, átképzése. Hiszen baloldali közlekedésű – tehát jobbkormányos – országból érkeznek, ahol ráadásul a közlekedési kultúra is eltér az itthonitól.

A buszvezetők egy munkaerő-kölcsönző cégen keresztül dolgoznak

Az autóbusz-vezetők körülbelül öt százaléka már most is külföldi munkavállaló. Az ázsiai vendégmunkásokat közvetítő cég az alkalmazásukon túl gondoskodik a lakhatásukról és az étezésükről is.

Kiemelt kép: ArrivaBus Kft.

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img