Három ember személyes konfliktusa teszi tönkre a magyar gazdaságot?

Orbán nem tud rendet teremteni a három gazdasági embere közt, akik a szakmai kérdéseken túl személyes ellentétben is állnak egymással. Hármójuk civakodása közben viszont a magyar gazdaság sosem látott mélyrepülésbe került.

Matolcsy Györgyben, Varga Mihályban és Nagy Mártonban egy közös van. Mindegyikük a másik kettőre próbálja kenni a magyar gazdaság tragikus állapotának felelősségét. A három legfőbb gazdasági vezető üzengetések szintjére süllyedt vitája mögött személyes konfliktus is áll.

  • Az egyiket zavarja, hogy a másik került a helyére és hogy őhelyette a harmadik lett Orbán legfőbb bizalmasa.
  • A másik frusztrált attól, hogy az első nem működik vele együtt, őt is zavarja, hogy Orbánnál erős státusza lett a harmadiknak, akitől a pozícióját is félti.
  • A harmadik attól tart, hogy a másik kettő erősebb nála, próbálja őket hitelteleníteni Orbánnál, miközben próbálja az első befolyását csökkenteni és a másik pozícióját megszerezni.

Óvodások cicaharcának tűnik? Annak. A három gazdasági vezető próbálja megfúrni a másik kettőt és próbálja csökkenteni befolyásukat Orbánnál. Csak közben nincs olyan gazdasági mutató, amelyben Magyarország ne az utolsók között lenne, vagy konkrétan ne a legrosszabb adattal rendelkezne.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökeke

A magyar jegybank az első félévben 999,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel. Az 1500 milliárdos negatív jegyzett tőke miatt pedig törvényt kell módosítani, különben óriási lyukat ütne a költségvetésen.

Az MNB egyik legfőbb feladata az infláció visszaszorítása lenne. Tekintve, hogy Magyarországon a legnagyobb az infláció az Európai Unióban (több mint kétszerese az EU átlagnak), kimondhatjuk, hogy a jegybank ezt a feladatot nem tudja teljesíteni.

Matolcsy korábban Gazdasági Miniszter és hosszú időn át Orbán Viktor legfőbb bizalmasa volt. A kormányfő több alkalommal a jobbkezének nevezte és feltétel nélkül elfogadta tőle azt az unortodox gazdaságpolitikai modellt, amely gyakran a tankönyvi szabályokkal és a nemzetközi trendekkel ellentétesen reagált a gazdasági hatásokra.

A miniszteri széket elvették tőle, Varga Mihály követte őt e poszton. Pénzügyminiszterként. És elvesztette Orbánnál a legfőbb bizalmi státuszát is, mostanában Nagy Márton az, aki a miniszterelnök fülébe tud duruzsolni.

Varga Mihály, Pénzügyminiszter

A Minisztérium legfontosabb feladata a Magyar Költségvetés elkészítése és kézbentartása. De úgy néz ki, Varga miniszter nem tud megbirkózni a feladattal.

Az aktuális költségvetés tegnapi módosítása (a hiánycél megemelése 3,9%-ról 5,2%-ra) világosan mutatja, hogy az idei büdzsé összeomlott. A nyáron elfogadott 2024-es költségvetés pedig több szakember szerint is igen távol áll a realitásoktól.

Többszáz lapon keresztül számok és betűk vannak papírra nyomtatva, de az egyetlen adat, aminek lehet valóságalapja, az az oldalszámozás. Az valószínűleg stimmel.” – fogalmazott Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke a 2024-es költségvetéssel kapcsolatban.

Varga Mihály alatt némileg inog a miniszteri szék. Egyes pletykák szerint Orbán még azon az áron is elmozdítaná, hogy az egyik legfontosabb miniszter menesztése politikailag nem mutat jól. Ráadásul Varga nehezen viseli, hogy miközben logikusan neki kellene gazdasági kérdésekben a kormányfő legbefolyásosabb emberének lennie, Orbán már nem tartja olyan közel magához. A miniszterelnök legfőbb tanácsadója állítólag pont az a Nagy Márton, akit a következő Pénzügyminiszterként is emlegetnek.

Nagy Márton, Gazdaságfejlesztési Miniszter

Ez a minisztérium lenne hivatott a magyar gazdaságot felívelő pályára mozdítani, de nagy sikereket itt sem tud felmutatni az Orbán-kormány. Magyarország gazdasága most már negyedik negyedéve recesszióban van és nem látszik olyan irányvonal, amely ezt megfordítaná.

De Nagyot miniszterként való sikertelensége nem gátolja abban, hogy gazdasági témákban Orbán legbefolyásosabb emberévé váljon. Aprólékos munkával elérte, hogy a kormányfő őt tartsa első emberének.

Egyes információk szerint megcélozta a Pénzügyminiszteri posztot, tehát Varga Mihály székére pályázik. Nagy állítólag olyan minisztériumban gondolkodik, ahol az MNB felett is némi irányítása lehet. Ezzel Matolcsy György befolyásának csökkentését gondolja helyesnek, melyet az érintett értelem szerűen nem nézi jó szemmel.

Pedig akár még működhetne is

A jelenlegi helyzetből világosan látszik, hogy az MNB, a Pénzügyminisztérium és a Gazdaságfejlesztési minisztérium nem végzi jól a munkáját, Magyarország gazdasága összeomlóban van. Eredményeiket tekintve ezen intézmények vezetőinek már régen szabadna a pozíciójukban lenniük.

De nincs okunk azt feltételezni, hogy Matolcsy, Varga és Nagy egyébiránt ne lennének a gazdaságtan jól képzett szakemberei. A hármójuk szoros együttműködéséből akár még lehetne egy működőképes gazdaságpolitikát összerakni, hogy Magyarország a fejlődés útjára lépjen.

 

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img