Nemzeti minimum: önálló oktatási és egészségügyi minisztériumot!

Nem kérdés, hogy a magyar nemzet elsöprő érdeke az oktatás és az egészségügy helyzetének rendezése, tudatos építése és megerősítése.

Jóval nyitottabb és konszolidációra hajló hangot ütött meg a választások utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A Fidesz miniszterelnökének elmúlt tizenkét éves uralkodása – mert szolgálatnak aligha nevezhető – súlyos tapasztalásokat és kérdőjeleket hagyott bennünk ahhoz, hogy ezt hitelesnek és komolynak vegyük; a negyedik kétharmados felhatalmazás után azonban kényszerűen és kötelezően más szemszögből is meg kell vizsgálnunk bizonyos közéleti kérdéseket.

Az nem kérdés, hogy az igazságtalanság, az esélytelenség és a korrupció szükségszerű felszámolásában (így például az Európai Ügyészséghez való azonnali csatlakozásban) továbbra sem fogunk egyetérteni a kormányzattal, ebben továbbra is kérlelhetetlen ellenfelei leszünk a rezsimnek. Az Európai Parlament illetékes szakbizottságainak tagjaként – a magyar érdekek képviseletében – számos alkalommal tettem konkrét javaslatokat a kormányzat asztalára az elmúlt években, amelyekre azonban csak pökhendi elutasítás volt a válasz.

Amennyiben az újonnan felálló kabinet valóban kész bármilyen változtatásra – amely kizárólag hatalmi pozícióból lehetséges -, akkor ennek bizonyítására az alábbi javaslatot teszem az ellenzéki oldal EP-képviselőjeként:

Nem kérdés, hogy a magyar nemzet elsöprő érdeke az oktatás és az egészségügy helyzetének rendezése, tudatos építése és megerősítése. Az elmúlt időszakban sokat vádoltak bennünket – a választási eredmény óta még oly dölyfős módon is – azzal, hogy nem értjük az országot, hogy nem értjük a valós problémákat, amely vélemények részben bizonyosan jogosak.

Azonban az is bizonyosan téves, sőt a magyar nemzetet önbecsapó hazugság a kormányoldalon azt állítani: az egészségügy és az oktatás kezelése, irányítása az elmúlt tizenkét év sikertörténete. Mert nem az. Nagyon nem. Az egészségügyi szektorra Magyarország az uniós átlag alatt fordít a költségvetésből (ne feledjük, a covid-járványban lakosságarányosan rekordszámban haltak meg nálunk az emberek, miközben a kormánypárt egyes szereplői milliárdokat nyerészkedtek rajta), az oktatás színvonala pedig nemzetközi képesség-felmérések alapján egyértelműen kimutatható, hogy zuhanórepülésben van. Ideje a kormányzatnak is belátni, hogy tizenkét évnyi teljhatalmú lehetőséggel és felelőséggel ez bizony súlyos kudarc, amellyel szemben kötelességük lépni.

Azt javaslom tehát:
legyen nemzeti minimum, hogy az oktatást és az egészségügyet valódi prioritásként kezeljük!

Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnöke azt mondta: jelentős átalakításokat fog végrehajtani a kormányzati struktúrában, az előttünk álló feladatoknak megfelelően. Hazánk hosszútávú érdekében egyszerűen nem látni mást, mint ennek a két területnek – szemben az elmúlt tizenkét év dúlásával és pökhendi arroganciájával –, vagyis az egészségügy és az oktatás kiemelt és konszolidált megemelését. Ha valóban Magyarország az első, akkor a magyarok oktatása és egészségügye az első.

Elvárható tehát, hogy a nemzeti minimumok megteremtése érdekében az újonnan felálló kormányban önálló és felelős tárca – élükön szolgálni és nem uralkodni akaró vezetőkkel – koordinálja ezt a két területet: még válsághelyzetben is megnövelve a szektorokra költött állami költségvetést, azonnali hatállyal – kivétel nélkül – rendezve az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérhelyzetét, befogadva a tanár- és diák érdekvédelmi mozgalmak szakmai javaslatait és csatlakozva az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának minél szélesebb körű megvalósításához.

Ha a Fidesz valóban az ország fejlődése és békéje érdekében akar cselekedni, ezeket a kérdéseket prioritásként kezelik. Az Európai Parlament szakbizottságainak magyar tagjaként én továbbra is megteszem majd javaslataimat, meglátjuk lehet-e bizonyos esélyteremtő ügyekben akárcsak közös szakmai munkára bírni a „kollégákat”. Meglátjuk, hogy megint csak szövegelés volt-e a nemzeti elkötelezettség, vagy végre valódi tettek is párosulnak a történelmi felelősséghez.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszáznegyvenhatodik alkalommal kongatom a harangokat és teszem még, ameddig szükség van rá. Mert esélyt kell adni a közös hazának.

Szerző:
Dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
UJHELYI BLOG →
A Vélemény rovatban közölt írások nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

 

Borítókép:

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img