Mekkora a különbség Ukrajna és Oroszország hadereje között?

Brutális erőfölényben az agresszor orosz hadsereg.

A csütörtök hajnal óta tartó orosz fegyveres agresszió harmadik napján megtorpanni látszik a támadó fél lendülete. Több forrás is arról számolt be, hogy komoly harcok alakutak ki, az ukrán fegyveres erők keményen ellenállnak.

A brit védelmi minisztérium ma arról számolt be, hogy a hírszerzésük szerint az orosz hadsereg veszteségei jóval felülmúlják a saját számításaikat és vélhetően jóval nagyobb a veszteségük mint amit bevallanak. Egyes források szerint maguk az orosz katonák is meglepve tapasztalják az erős ellenállást. Nem erre számítottak. De a harci cselekmények végkifejlete összességében brutális orosz erőfölényről tanúskodik.

Az orosz hadsereg mérete, ereje jóval az ukrán hadsereg felett van

Alapvető különbség a két ország mérete, gazdasági ereje közt van, illetve abban, hogy Oroszország tulajdonképpen a hidegháború kezdete óta folyamatosan fegyverkezik. És természetesen különbség, hogy Oroszország rendelkezik első csapásmérő nukleáris fegyverzettel, Ukrajna viszont nem.

A hagyományos fegyvernemek tekintetében, csupán a darabszámok összehasonlításában is látszik a két hadsereg közti különbség. Ha pedig a technikai fölényt is beleszámítjuk, akkor túlzás nélkül elsöprő a különbség.

Haditengerészet

A két hadsereg közti különbség a tengeren a legnagyobb. Oroszországnak tízszer annyi katonája (tengerészgyalogosa) van mint Ukrajnának. Az orosz haditengerészet 74 hadihajót és 51 tengeralattjárót üzemeltet, míg Ukrajna két hadihajója van. A harci eszközök technikai színvonala is bőven az orosz oldalra dönti a mérleg nyelvét.

Légierő

A levegőben is hasonló a helyzet mint a tengeren. Oroszországban tízszer annyi támadórepülőgép és helikopter van. Köztük nagy mennyiségben negyedig generációs vadászgépek és bombázók. Az ukrán légierő sokkal kisebb mennyiségű és elavultabb repülőgépei és helikopterei vannak.

A sokkal erősebb orosz légierő ellen az ukrán fél a több mint 400 föld-levegő rakétakilövővel védekezhet, de ez is csak tizede az orosz oldalon lévő mennyiségnek.

Szárazföldi haderő

Az egyensúly a szárazföldön van egy picit közelebb. Az orosz hadsereg 280 000 katonából áll, míg Ukrajnában 125 600. Ukrajnának 900 000 tartalékos állománya is van – akik az elmúlt öt évben katonai kiképzésben részesültek –, szemben Oroszország kétmilliós létszámával. Mindennel együtt már az orosz katonák száma több mint kétszerese az ukrán katonák számával. És fontos itt azt is megjegyezni, hogy az orosz katonák felszerelése, fegyverzete és egyéb technikai eszköze jóval modernebb az ukrán katonáével.

Az orosz hadsereg több mint háromszor annyi tüzérséggel, hatszor annyi harckocsival és csaknem hétszer több páncélozott járművel rendelkeznek, mint az ukránok.

Rakétarendszerek

Oroszországnak komoly előnye van a kis hatótávolságú rakétarendszerek terén is. 500 fölé tehető a szárazföldi ballisztikus rakétakilövők száma. Az orosz hadsereg egyik legnagyobb erejét ebben háborúban a 9K720 „Iszkander” rakéta adja. Ez a rakétarendszer a 2000-es évek közepétől kerüt hadrendbe (tehát vadonatúj fejlesztésről van szó). Hatótávolsága (töltettől függően) akár 450 km is lehet. Tehát bőven orosz területről tudják lőni az ukrán célpontokat. Védekezni ellene gyakorlatilag lehetetlen, mert az észlelés és a becsapódás között csak másodpercek telnek el.

Ukrajna nem rendelkezik automata  rakétaelhárító rendszerrel és válaszcsapást sem tudmérni. Az Ukrán hadsereg egyetlen működő rakétarendszere az ’70-es években fejlesztett OTR-21 „Tochka”, melynek a ’90-es években modernizált változata (Scarab C) is csak 200 km körüli hatótávval bír.

Adatok: IISS | Képek: hutext | Borítólép: InvestorPlace

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img