Magyar katonai gép szállított fegyvert Ukrajnába?

A Magyar Honvédség felségjelzése van azon a C-17-es katonai szállítógépen, amely a fegyvereket szállította Ukrajnába.

Miközben a kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, a holland védelmi minisztérium Twitteren megosztott képén egyértelműen egy magyar felségjelű katonai szállítógép látható, ahogy Ukrajnába szállított hadianyagot pakolnak fel- és le:

Akkor mégis szállítunk fegyvert Ukrajnába? Nem.

A több politikus (hibásan) a fenti Tweet-et úgy értelmezte, hogy magyar gépek mégiscsak szállítanak/szállítottak fegyvert Ukrajnába. De minden erre utaló jel ellenére a tény az, hogy a Magyar Honvédség nem szállít fegyvert Ukrajnába. A Pápán állomásozó három C-17 Globemaster III típusú katonai szállítógép ugyanis nem a Magyar Honvédség kötelékébe tartozik.

Akkor miért repülnek ezek a katonai gépek magyar felségjellel?

A pápai bázissal üzemelő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) egy nemzetközi légi szállító katonai szervezet. Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC)-program részeként jött létre 2009-ben. A HAW a SAC Igazgatótanács felügyelete alatt áll és a NATO Légiszállítást Kezelő Program Iroda (NAM PO) támogatását élvezi. Független a NATO, az Európai Unió és az ENSZ irányító szerveitől és természetesen független a Magyar Honvédségtől és a Magyarország Kormányától is.

Az ezred kötelékébe tartozó három C-17 Globemaster III típusú katonai szállítógép azonban magyar felségjellel repül. Ennek oka az, hogy a három gépből kettő egyenesen a Boeing gyárból érkezett, tehát itt kapták meg a lajstromjelüket, a harmadik pedig az US Air Force kötelékéből jött, tehát új lajstromjelet kellett kapjon. 

A kép illusztráció. Az egyik Pápán állomásozó NATO C-17 Globemaster. | Fotó: René Woerlee

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img