Ki hazudik Paks2 szavazás ügyben? Ujhelyi vagy Deutsch?

Megszavazták azt az állásfoglalást, mely szerint le kell állítani a Paks2 beruházást.

Szerdán a Európai Parlament (EP) megszavazott egy „Ukrajna elleni orosz agresszió” -című állásfoglalást. Ebben az EP felszólítja a tagállamokat számos Oroszországgal kapcsolatos döntés meghozatalára.

Az elfogatott P9_TA(2022)0052 állásfoglalás 22. pontjában az szerepel, hogy:
Az Európai Parlament … felhívja a tagállamokat, hogy szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, beleértve az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét; …

Ennek az Európai Parlamenti állásfoglalás szövegét minden, a szavazáson résztvevő fideszes EP képviselő megszavazta.

A szöveg gyakorlatilag azt jelenti, hogy:
Az EP felszólítja Magyarországot, hogy a magyar kormány szüntesse meg a nukleáris együttműködést a Roszatommal, így a Paks2 építését is állítsa le.

A fideszes képviselők igen szavazata tehát azt jeleni, hogy:

A Fidesz Európai Parlamenti képviselői megszavazták Paks2 leállítását

Miután ennek tényét Ujhelyi István MSZP-s EP képviselő nyilvánosságra hozta, Deutsch Tamás fideszes EP képviselő azt nyilatkozta, hogy ez nem igaz, a Fidesz EP képviselői nem szavazták meg az állásfoglalást. Ezután a két politikus nyilatkozat háborúba kezdett és kölcsönösen hazugsággal vádolta a másikat. Ki nem mond igazat?

Jelenleg meglévő tények a Fidesz állításának igazolására:

  •  Deutsch Tamás EP képviselő állítása, miszerint nem szavazták meg.

Jelenleg meglévő tények az Ellenzék állításának igazolására:

  • Ujhelyi István EP képviselő állítása, miszerint megszavazták.
  • A szavazásról szóló, nyilvánosan elérhető és hivatalos EP dokumentum, mely szerint minden fideszes EP képviselő igennel szavazott.
  • Az rtl.hu-nak nyilatkozó EP sajtóreferens megerősítése, miszerint „… a Fidesz végül annak tudtában szavazta meg a szöveget, hogy az (a Roszatom-os rész – szerk.) benne maradt.

Tehát egy hivatalos EP dokumentum, a szavazási jegyzőkönyv és egy hivatalos EP nyilatkozat áll szemben egy politikus állításával.

Forrás: Ujhelyi FB, RTL | Borítókép: illusztráció / GettyImages

 

 

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img