Forma-1: Kirúgta az orosz pilótáját és a főszponzort a Haas

Az Hass F1 Team azonnali hatállyal felbontotta a szerződést Nikita Mazepin orosz pilótával és az Uralkali orosz névadó szponzorral.

„A Haas F1 Team úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felbontja az Uralkalival való partnerségét, valamint Nikita Mazepin versenyzői szerződését. Az F1-es közösség többi tagjához hasonlóan a csapatot is megdöbbentette és elszomorította az ukrajnai invázió, így a konfliktus gyors és békés lezárását kívánja” – áll az amerikai foma1-es csapat közleményében.

A korábban Uralkali Haas F1 Team néven versenyző csapat döntése nem meglepetés, már korábban szóltak pletykák arról, hogy az orosz-ukrán fegyveres konfliktus miatt megléphetik ezt.

Hivatalosan még nem tudni, hogy ki lesz Mick Schumacher új csapattársa

A csapat jövő héten jelentheti be, hogy ki lesz a fiatal Schumacher mellett a másik Haas pilóta. Többen (a szintén híres nevű) Pietro Fittipaldi-t tartják a legnagyobb esélyesnek.

Az orosz pilóta egyébként az FIA döntése alapján akár maradhatott volna, hiszen a Forma-1 versenyeket sport szempontból felügyelő nemzetközi szervezet nem tiltotta ki a szériákból az orosz nemzetiségű versenyzőket. Csupán az orosz zászló alatt való versenyzést tiltották meg. Ahogy azt más sportoknál láthatjuk, nemzetközi színekben versenyezhetnek az orosz sportolók. De korlátozások vártak volna a csapatra bizonyos versenypályákon, mert néhány ország a nemzetközi szövetségnek szigorúbb szabályokat léptetett életbe.

 

„Ha akarták volna, megoldották volna” – jelezte F1 szakértőnk, aki szerint az orosz pilóta távozása egyértelműen azt jelzi, hogy csak a szponzori pénz tartotta bent a csapatban a fiatal versenyzőt.

„Nem volt annyira tehetséges és nem hozta az eredményeket, hogy a Haas megoldást keressen a maradására. Mazepin papa pénze hozta a csapathoz és most a pénzzel együtt távozik ő is. Ha jobb pilóta lenne, valahogy megoldották volna.”

Dollármilliókat veszít az amerikai Forma-1-es csapat

Az amerikai csapat a háborús konfliktus első napján eltávolította az orosz vállalat matricáit az autóiról. Nikita Mazepin édesapja tulajdonában lévő korábbi névadó szponzor mostani távozása elviekben nehéz helyzetbe hozza az amerikai F1 csapatot. A főszponzor kiesése gyakorlatilag azt jelenti, hogy a csapat elveszíti forrásainak jó részét, ami a 110-120 millió dolláros összköltségvetésű csapatnál igen magas összeg lehet.

„Valószínű, hogy az F1-en belüli segítséget kapatott a Haas” – mondta szakértőnk, aki hozzátette:

„Maga a Haas egy tőkeerős vállalat és a számos autós versenysorozatban ott van csapatával. Ideig óráig tudja finanszírozni a kieső forrásokat. De nem az egész F1 szezonban. Viszont a szabályváltoztatások miatt az idei autóra rengeteg pénzt költöttek, tehát annak versenyeznie kell.

Nagyon valószínű, hogy a főszponzor kirúgása előtt külön megállapodásokat kötött az amerikai versenycsapat. A Forma-1 jogait birtokló, szintén amerikai Liberty Media szinte biztosan adott valamilyen biztosítékot. Az sem lehetetlen, hogy a motorszállító Ferrari is valamiképpen segíti ebben a lépésben a csapatot, mondjuk a fizetés átütemezésével.”

Forrás és kép: Haas F1 Team

 

 

 

 

 

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img