Bulgária Oroszország és Nyugat közé ragadt

Bulgáriában erős az oroszbarátság, viszont ez már kezd átfordulni az ukrán háború miatt. Nem lesz egyszerű a fordulat.

Bulgária hosszú ideje tradicionális kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Az ukrajnai háború azonban jelentős megosztottságot szít a NATO-barát és az oroszbarát bolgárok között. Eközben Putyin támogatottsága csökken az országban.

Bulgária minden év március 3-án ünnepli a „felszabadulás napját”, amely az 1877-78-as orosz-oszmán háború utáni oszmán uralom végét jelzi. A megemlékezés a Bulgária és Oroszország közötti történelmileg szoros kapcsolatok jele, amelyet mára bonyolítottak. Oroszország inváziója Ukrajnában.

Március 2-án az orosz nagykövet megkoszorúzta a „Szabadság emlékművét” a 19. századi konfliktus áldozatainak tiszteletére, de még aznap letartóztattak egy bolgár tábornokot, mert Oroszország javára kémkedett. Ezt követte Kiril Petkov miniszterelnök egy nappal korábbi döntése, miszerint elbocsátotta védelmi miniszterét oroszbarát kijelentései miatt.

A védelmi miniszter elbocsátása

Stefan Yanew védelmi miniszter felmentésekor Petkov miniszterelnök kifejtette, hogy „egyetlen miniszternek sincs joga saját külpolitikához a Facebookon keresztül, egyetlen miniszter sem lehet teher a koalíciós kormánynak, és egyetlen miniszter sem nevezheti másnak az ukrajnai eseményeket, mint háború.”

Yanew, egy NATO-tagállam hadseregének tisztje a Facebookon az előző hétvégén „hadműveletnek” minősítette Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját, ezzel kifejezetten betartva a Vlagyimir Putyin orosz elnök által meghatározott nyelvi szabályt.

Yanew már tavaly decemberben bírálta a Facebookon a NATO-csapatok bulgáriai állomásoztatását; januárban pedig arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai konfliktusról szóló tudósításaiban a „külföldi média” kárt okoz a bolgár „nemzeti érdeknek”.

Yanew kirúgása jól mutatja a mély belső megosztottságot a kormányban, amely csak decemberben lépett hivatalba. Az Ukrajna elleni orosz támadás óta Petkov számára egyre nehezebbé vált a koalíciója tagjai – az oroszbarát szocialisták és a nyugatbarát reformerek – közötti feszültség mérséklése. A szocialisták a bolgár és az európai parlamentben is megszavazták az Oroszország elleni szankciókat, valamint az RT és a Szputnyik orosz állami média EU-ban való betiltását.

A Globális Elemző Intézet arra figyelmeztet, hogy Bulgária kormánya összeomolhat

„Ez a konfliktus megvan a lehetőség arra, hogy a kormány szétessen” – mondta Rumena Filipova, a Globális Elemző Intézet vezetője a DW-nek. A Petkov-kormány transzatlanti irányvonalával szembeni ellenállás az ultranacionalista Regeneration Párttól is ered.

„A COVID-intézkedések eltörlésével, a szomszédos Észak-Macedónia EU-csatlakozásának megakadályozásával kapcsolatos szélsőséges álláspontjuk, valamint oroszbarát álláspontjuk széles körben elfogadott a társadalomban. Ezzel nyomást gyakorolnak a kormányra, amely viszont engedményeket tesz nekik” – mondta Filipova.

Egy bolgár tábornok Oroszországnak kémkedik

Az új védelmi miniszter aligha esküdött le, másnap reggel a következő botrány kavart. Valentin Tsankov bolgár tábornokot – aki a sajtóértesülések szerint tartalékos tábornok és a Bolgár Hadsereg Szövetségének elnökhelyettese – letartóztatták, mert Oroszország javára kémkedett.

A bolgár külügyminisztérium behívta az orosz nagykövetet, és kiutasított két orosz diplomatát. Csakúgy, mint egy évvel korábban, a védelmi minisztériumban és a katonai titkosszolgálatban is feltártak egy kémgyűrűt. Állítólag az orosz nagykövetségen diplomatának álcázott ügynökök voltak a kém kapcsolattartói.

Tsankov tábornok korábban is volt hasonló bajban. 2011-ben visszahívták Washingtonból katonai attaséként, amikor kiderült, hogy az 1980-as években a kommunista katonai hírszerző szolgálatnál dolgozott, és Moszkvában képezték ki. Ha igazak a 2016 óta Oroszország javára kémkedéssel vádolt Tsankov elleni vádak, az eset újabb bizonyítéka lenne annak, hogy Oroszország a hidegháború óta folyamatosan beszivárgott a bolgár biztonsági szervekbe.

„A bolgár hadsereg egyes részei és a tábornokok gyakran okoztak irritációt oroszbarát kijelentéseikkel, és megkérdőjelezhető a NATO-hoz való hűségük” – mondja Rumena Filipova.

Egy szovjet emlékmű egy ukránbarát tüntetés helyszíne. Átfestették, ukránbarát szlogenekkel írták tele.
Egy szovjet emlékmű egy ukránbarát tüntetés helyszíne. Átfestették, ukránbarát szlogenekkel írták tele.

A közvélemény fordulóponton?

Nemcsak a szocialisták, a nacionalisták és a bulgáriai biztonsági apparátus hagyományosan oroszbarát. A lakosság körében Moszkva és Putyin is szimpátiát érez. Az Alfa Research közvélemény-kutató intézet felmérései szerint 2022 elején a bolgár lakosság mintegy 50%-a pozitív véleménnyel volt Putyinról.

Február elején még csak 40%-uk vélekedett pozitívan Bulgária NATO-tagságáról – és csak 28%-uk volt az ország NATO-tagságának fokozása mellett, tekintettel a fenyegető háborúra. De úgy tűnik, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása megváltoztatja a közvéleményt: négy nappal a támadás után Putyin támogatottsága 32%-ra esett vissza.

Ugyanakkor újra fellángolt egy régi és rendkívül szimbolikus vita a Szovjet Hadsereg Szófia központjában álló emlékművéről. Az Oroszország-szimpatizánsok számára a fasizmus alóli felszabadulás szimbóluma, míg a nyugatbarát bolgárok a szovjet elnyomás szimbólumának tekintik. Az áthelyezési tervek 1993-ig nyúlnak vissza, de újra és újra elhalasztották. Amikor a háború kezdete után ukrán-barát tüntetések zajlottak, a tüntetők az ukrán nemzeti színekre, a kékre és a sárgára festékszóróval lefestették az emlékművet, és olyan jelszavakat írtak, mint „Tisztelet Ukrajnának!” és „Putler – takarodj ki Ukrajnából!”

Letartóztattak három tüntetőt, akik festékszóróval lefestették az emlékművet – közölte szerdán Bojko Raskov bolgár belügyminiszter. Zavarba ejtőnek és „elviselhetetlennek” minősítette a rendőrök intézkedéseit, akik egyik napról a másikra fogva tartották a három kiskorút anélkül, hogy erről értesítették szüleiket vagy ügyvédeiket.

Az elmúlt heti zűrzavar megmutatja Bulgária megosztottságának teljes mértékét. Oroszországgal való kapcsolata ambivalensebb, mint valaha, mind a kormány, mind a lakosság körében.

Forrás: DW; Kép: History Campus

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img