Bezár a magyar Sberbank, a betéteseket kártalanítják.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért – írta a Portfolio a Magyar Nemzeti Bank közleményére hivatkozva.

Likviditási gondok a magyar bank anyavállalatánál

Az Egységes Szanálási Testület (SRB), az Európai Unió szanálási szervezete elrendelte az ausztriai Sberbank Europe AG., a hazai Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának végelszámolását. A magyar Sberbank az orosz-ukrán válság nyomán az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a – nemzetközi szankciók által sújtott – orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos fizetőképességi (likviditási) és tőkehelyzetbe.

Mit jelent az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása?

Az OBA a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél.

Forrás és borítókép: Portfolio

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img