Az orosz Gazprom korlátozza a gázszállítást az EU országok felé

Szijjártó Péter szerint ez nem érinti Magyarországot. A szakértők szerint viszont kockázatos a magyar kormány jelenlegi fizetési módja.

A Gazprom teljesen felfüggesztette a gázszállítást Bulgária felé és az eddigi kapacitás kevesebb mint 10%-át juttatja Lengyelországnak. A gázkorlátozás oka, hogy a két ország gázipari cége (a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG) nem hajlandó dollárban vagy euróban fizetni az orosz gázért, kizárólag rubelben.

A Gazprom egy közleményben jelezte, hogy amennyiben bármely ország illegálisan vételez a keresztülfutó tranzitvezetékből, akkor akár teljesen elzárják az Európa felé vezető csapokat.

Mind az érintett országok, mind pedig az Európai Unió reagáltak

Bulgária és Lengyelország sietve közölte, hogy belátható időszakra elegendő tartalékkal rendelkeznek.

A Gazprom általi zsaroló lépést „indokolhatatlan és elfogadhatatlan” – jellemezte Ursula von der Leyen és hozzátette: „ez újabb kísérlet arra, hogy Oroszország a gázt zsarolási eszközként használja.

Az Európai Bizottság elnöke azt is közölte, hogy felkészültek erre a helyzetre: „Szoros kapcsolatban állunk minden tagállammal, és dolgozunk alternatív források, illetve a lehető legjobb tárolói szintek biztosításán az EU egészében.

Szijjártó Péter: a gázembargó nem érinti Magyarországot

A magyar külgazdasági és külügyminiszter ma hajnalban egy Facebook bejegyzésben jelentette ki, hogy  „Magyarország gázellátása továbbra is biztonságban van”. Szijjártó szerint „sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export nevű cég számára.”

Elemzők szerint azonban a „sikerült találnunk” kifejezés erős túlzás. A magyar kormány által alkalmazott fizetési módszer egy ez egyben az, amit Putyin követel tőlünk. Tehát a gázhoz való hozzájutás ügyében Magyarország az orosz elnök kívánságát teljesíti.

Kockázatos lehet a magyar fizetési mód

Szakértők szerint az orosz bankon keresztül történő kétlépcsős fizetési mód rejt magában kockázatot, mert a magyar forint kiszolgáltatottá válik. Már eleve a a forint/euró árfolyam bizonytalansága és szintje is gondot okozhat. De az igazi veszély abban van, hogy az általunk fizetett eurót az orosz bank úgy váltja át rubelre, ahogy ő akarja.

A háborúban lévő ország számára a dollár és az euró bevétel létszükséglet, tehát az egyébként mélyrepülésben lévő rubelt erősen felértékelve fogja az orosz bank a magyar befizetést elszámolni.

Forrás: The Guardian, EuroNews, Facebook | Kép: Pexels

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img