A pedagógus státusztörvény:
oktatás válsága és az ellenzék reakciója

A pedagógus státusztörvény, amelyet a Fidesz kormány hozott, az elmúlt időszakban nagy vitát váltott ki az oktatási szektorban és az ellenzék körében. Az ellenzék hónapokon át küzdött a törvény elfogadása ellen, mivel úgy vélik, hogy ez a törvény nem szolgálja az oktatás és a pedagógusok helyzetének javítását, csupán a Fidesz hatalmi érdekeinek kedvez.

MSZP: mindennel szembemegy

Az MSZP szerint a pedagógus státusztörvény ellentmond az Európai Unióval kötött egyezségnek és az EFOP+ programnak, amelyben az állam vállalta, hogy nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek csökkentik a pedagógusok autonómiáját, növelik a munkaterheket és tovább rontják a szakma vonzerejét. Az ellenzéki párt szerint a törvény elfogadásával a kormány súlyosbítja az oktatás válságát.

A státusztörvény nem csak az oktatás fejlődését akadályozza, de az oktatási szektorban dolgozó pedagógusok béremelését is megoldatlanul hagyja. Az MSZP szerint a pedagógusbéreknek központi költségvetésből kellene származniuk, hiszen az oktatás a nemzeti hatáskörbe tartozik, és a kormánypártok nem várhatnak Brüsszelre egy ilyen kérdésben.

Teljes társadalmi ellenállás

Gyakorlatilag nem volt olyan társadalmi csoport, ami a státusztörvény mellett szólalt volna fel. Például a Tanítanék Mozgalom, a NoÁr Mozgalom, mindekét pedagógus szakszervezet arról beszélt végig, hogy a státusztörvény elfogadhatatlan. Ennek ellenére bevezették a kormánypártok.

Kormány: nincs mitől félni

A kormány képviselői, mint Gulyás Gergely, azt állítják, hogy nem várható tömeges pedagógus távozás a pályáról, és az ellenzéki pártok által feltett igények nagy részének eleget tették. Azonban az ellenzék szerint a kormány válságba taszította az oktatást, és a szülőknek kell saját zsebből fizetniük, hogy gyermekeik továbbtanulhassanak.

Momentum: 100 ezer forint per család

Az Donáth Anna szerint a pedagógus státusztörvény elfogadása komoly hatást gyakorol a tanárhiányra, és tovább csökkenti az állami oktatás minőségét. Sok szülő kénytelen magántanárokat fogadni, hogy pótolják az állami oktatás hiányosságait. A Momentum EP-képviselője szerint egy átlagos magyar családnak havi több tízezer forintba kerülhet a státusztörvény miatt, és ez tovább növeli az oktatási egyenlőtlenségeket.

Nincs megállás

Az ellenzéki pártok elítélik a pedagógus státusztörvény elfogadását és folytatják a küzdelmet az oktatás és a pedagógusok jogaiért. A tüntetések és a civil mozgalmak továbbra is folytatják az aktivitásukat az oktatási válság enyhítése érdekében.

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img