A politikai „hívők” ragaszkodása a valótlan mítoszokhoz

Az emberi gondolkodás azért hiszi valósnak a valótlant, mert különben nem tudna másra támaszkodni. Ez adja a legendák és mítoszok erejét.

Szinte nem emlékszem olyan politikáról szóló beszélgetésre, melyben legalább egyszer nem hangzott el valamely józanul gondolkodó szereplő szájából a „nem hiszem el, hogy a fideszes szavazó ezt nem tudja?” vagy az „ezt most komolyan elhiszik a fideszesek?” mondat valamelyike. Vagy valami hasonló, vagy mindkettő. A valóság pedig az, hogy a dolog ennél egy picit bonyolultabb: elhiszik a valótlanságot, mert el kell hinniük.

Az orbáni propaganda nem tényekre, hanem mítoszokra épül. Féligazságokat vagy konkrét valótlanságokat csomagolnak be a mese eszköztárával úgy, hogy az kedves legyen a hívek szemében. De csak annyira legyen kedves, hogy azért maradjon egy rettegés bennük, hogy aztán a Fidesz (a kormány, Orbán, akárki) védelmező hősként tudjon tetszelegni a szemükben.

Szándékosan használtam a „hívek” kifejezést, hiszen a megfoghatatlan dolgok, a történetek és a mítoszok kritika nélküli elfogadása a vallásokra jellemző metódus. Azonban, míg a vallásosság, az istenhit mindenki számára a magánügy része, addig a politikai kommunikáció goebbelsi mítoszgyártása egy igen káros folyamat.

Zárd el az információt és gyárts hamis „valóságot”!

Ez az egyszerű recept, amit a Fidesz propaganda használ és ami hatékonyan működik. Tökéletesre csiszolva a mítoszgyártást és a „csapataink harcban állnak” elvet egy érzést, egy hitet tartanak fenn a saját szavazóikban. Egymás után lehetne sorolni azokat a meséket, melyeknek nincs (vagy nagyon minimálisan van) valóságalapja, de a tényektől elzárt hívek fejében konkrét „valósággá” állnak össze.

  • Miközben a magyar lakosság 99%-a életében sosem látott menekültet, mély rettegésben élünk a határainkat tömegesen (nem!) ostromló migráns hordáktól, melytektől csak a hős Fidesz kormány menti meg az országot.
  • Miközben a rendszerváltáskor a demokráciára (és így a véleménynyílvánítás szabadságára) szavaztunk, aki bármilyen kritikát meg mer fogalmazni a Fidesz állampárttal szemben az hazaáruló (Soros embere, Gyurcsány embere, tudjuk kik embere stb.).
  • Miközben az EU egyáltalán nem szól bele a magyar lakossági árakba, a Fidesz kormánynak meg kell védenie a rezsicsökkentést Brüsszeltől.
  • Miközben a kormány kezében van az országos média ~90%-a és azt fullba propaganda csőként használja is, folyamatosan a baloldali-liberális média túlsúlyról beszélnek.

És tényleg vég nélkül lehet sorolni még azokat a jól felépített meséket, melyekbe ha józan ésszel bárki belegondol, rájön, hogy ezek nem valósak, ezekben ellentmondás van, ezek egyszerűen csak mítoszok. De miért nem gondolnak bele?

Orbán híveinek muszáj elhinniük egy sor valótlan állítást, különben az egész világképük összeomlik

Abban a pillanatban, ahogy akár csak a legkisebb mértékben is megkérdőjeleznék az adott „valóságot”, az egy olyan láncreakciót indítana el, mely végén szerte foszlana a teljes világképük. Az a világképük melyre az egész politikai gondolkodásukat, a társadalomhoz való viszonyukat építették. És ezt az emberi gondolkodás nem engedi meg.

Az emberi psziché (ha fogalmazhatok így) mindig a stabilitásra és biztonságra törekszik, valamint próbálja a köröttünk lévő világot kényelmes keretek között értelmezni. Emiatt egyrészt vágyik arra, hogy a szorongató ismeretlent (amiről nincs elég racionális tudása) valahogy kipótolja egy vélt tudással. Másrészt nem hagy éket verni egy (már jól felépített) rendszerbe, mert azzal önnön stabilitást kockáztatja.

Ezért hisz el, ezért kell elhinnie vakon mindent a Fidesz-hívő embernek. Annyira belefordult már a spirálba, hogy onnan nagyon-nagyon nehéz kitörni. Ezért ennyire kevés a kiábrándult fideszes és ezért nem szabad erre a társadalmi csoportra politikai kampányt építeni.

Szerző: Tóth Péter
Politikai elemző

Az „Olvasói tartalom” rovatban közölt írások nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
Borítókép: Bloomberg

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img