Háborús események

Cikkünk napközben frissül.

Ukrán háború nyolcadik nap
2022.03.03. csütörtök

Még mindig 30 kilométerre vannak az orosz páncélosok Kijevtől

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz előrehaladást Kijev felé a kitartó ukrán ellenállás, a sok műszaki hiba késlelteti és a csapatok torlódása. Emiatt még mindig mintegy 30 kilométerre vannak az ukrán főváros központjától – írja a Guardian.
Hírszerzési információk szerint az orosz menetoszlop három nap alatt alig észlelhetően haladt előre.

Információk szerint más területeken ugyan erőre kapott az orosz offenzíva, de még mindig lassú az oroszok előre nyomulása. A heves tüzérségi támadások ellenére Harkov, Csernyihiv és Mariupol is iukrán ukrán kézen van. Az orosz hadsereg közétett adatai szerint 498 orosz katona esett el és a sebesültek száma meghaladja az 1500-at.
(Guardian)


Megkezdődhet Odessza ostroma

Amerikai hírszerzés szerint több orosz partraszálló hajó is elhagyta a Krímet és valószínűsíthetően Odessza felé vették az irányt. Hamarosan megindulhat a harmadik legnagyobb, egymilliós ukrán város ostroma.

Odesszát még az invázió elején érte súlyos rakétatámadás és vélhetően az ukrán haditengerészet nagy része akkor megsemmisült. E város kikötőiben állomásozott ugyanis a legtöbb ukrán hadihajó. A támadás után az ukrán haderő aláaknázta Odessza strandjait, illetve tankokat vezényeltek a belvárosba.
(ABC News)


Ukrán háború hetedik nap
2022.03.02. szerda

 

CNN: Ma lesz az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalás második fordulója

A CNN az ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, hogy szerdán, azaz ma folytatódnak az ukrán-orosz béketárgyalások. A megbeszéléseken résztvevő delegációk összetételen nem változik. A helyszín tekintetében ellentétes információk keringenek és a tárgyalás tényét 14:00-ig egyik fél sem erősítette meg.
(CNN)


Ukrán gyorsmérleg:
Több mint 2000 civil halt meg az orosz támadások következtében

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint több mint 2000 civil vesztette életét az közel egy hete kezdődött orosz invázióban. A sürgősségi szolgálat közlése szerint eddig 10 emberük vesztette életét. A szoláglat emberei több mint 400 tüzet oltottak el, amelyek az orosz tüzérségi lövedékek becsapódása azután keletkeztek. Emellett 416 robbanóanyagot is hatástalanítottak.
(BBC)


Igor Kolikhajev, Herszon polgármestere polgármestere tagadja, hogy az oroszok elfoglalták volna várost

A korábbi hírek (az orosz védelmi minisztérium közlése alapján) arról szóltak, hogy   néhány órával korábbi bejelentése szerint az orosz csapatok átvették az irányítást Herszon felett.

Ma reggel Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó is arról beszélt, hogy utcai harcok zajlanak a kikötővárosban, de Herszon nem esett el.

(Guardian)


Négy orosz hadihajó akart átkelni a Boszporuszon, de Törökország kérésére letettek a szándékukról

Törökország hétfőn jelentette be, hogy a Montreux-i egyezmény értelmében lezárja a Fekete-tenger bejáratát a hadihajók előtt. Ez az 1936-ban kötött nemzetközi hajózási megállapodás lehetővé teszi Törökországnak, hogy a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosokat ellenőrzésük alá vonják és háború idején megakadályozzák a harcoló felek hadihajóinak áthaladását.

„A Montreux-i egyezmény ma, tegnap és holnap is érvényes, tehát végre fogjuk hajtani” – mondta Çavuşoğlu, hozzátéve, hogy ez az eset még a hétfői bejelentés előtt történt.

(Guardian)

Ukrán háború hatodik nap
2022.03.01. kedd

Támadás a kijevi TV torony ellen

Ahogy azt az orosz vezetés jelezte, megindultak a precíziós támadások a stratégia szempontjából fontos ukrán kommunikációs létesítmények ellen. Az oroszok próbálják elnémítani az ukrán TV adásokat, rádióadásokat.

Ennek a támadássorozatnak egyik (és a legfontosabb) célpontja volt a kijevi adótorony. A rakétatámadás öt halálos áldozatot követelt.

Kép: BPO News / Reuters

Csúcson az olajár

Mint az várható volt, az olaj világpiaci árát a háború erősen emelte. A brent nyersolaj ára 105,9$. Elemzők nem tartják lehetetlennek, hogy az olaj hordónkénti ára elérheti a 125 dollárt. Az olajár letörése érdekében a Biden adminisztráció 60 millió liter amerikai olajat vezet be a piacra.


Megrázta a magyar gazdaságot az ukrán háború

Ma a forint/euró árfolyam újabb történelmi csúcsot döntött és 379,7 forintos árfolyamról visszapattanva 375 forinton állt meg.

A háború minden tőzsdét megrángatott, így a BUX sem úzsta meg. Nagyon csúnya lett a nap zárása: a BUX-index -11%-os minúszban zárt. A nap vesztese az OTP: 21,5%-otesett.


Szijjártó Péter:
Magyarország is támogatja Ukrajna gyorsított EU csatlakozását

A külügyminiszter ezt ma délelőtt jelentette be egy élő videó-bejelentkezésben.

Mint ismeretes, hétfőn nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia közös nyilatkozatban fejezte ki, hogy támogatja, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. A kezdeményezéshez kedden Románia is csatlakozott és most Magyarország is.

Az országok azután nyilatkoztak erről, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: aláírta az uniós csatlakozási kérelmet, ezzel pedig Ukrajna indítványozta, hogy EU-taggá válhasson.

Elemzők szerint azonban az EU országok kiállása inkább csak szimbolikus, mert nem sok esély van arra, hogy ebben a helyzetben megindulna a gyorsított csatlakozási folyamat.


Az ukrán erők török drónokkal támadják az orosz konvojokat

Törökország szállította azokat a drónokat, melyekkel az ukrán fegyveres erők sikerrel támadtak meg és semmisítettek meg orosz katonai konvojokat.

Ukrajna február elején összesen 20 darab Bayraktar TB2-es, török fejlesztésű harci drónnal rendelkezett. A 2018-ban a hadsereg számára beszerzett 12 darab mellé 2020-ben a haditengerészet is vásárolt ötöt. 2021-ben pedig újabb 24 darab beszerzéséről döntöttek, melyből még nem érkezett meg az összes példány.

A drónokhoz és a hozzájuk tartozó irányítórendszerekhez Ukrajna viszonylag olcsón jutott hozzá és megállapodás született Törökországgal egy hazai gyár megépítésérő. Az ukrán üzemben a TB2-es típushoz és a legújabb fejlesztésű Akıncın típushoz gyártanak majd hajtóműveket.

(Al Monitor)


Rakétatámadás alatt Harkiv városa

Sok a civil halott és a sebesült Ukrajna második legnagyobb városában, ahol tegnap késő este óta (kisebb megszakításokkal) rakétatámadás alatt van. Eddig megközelítőleg 50 lehet a halottak száma (köztük egy háromgyerekes család és egy indiai diák is) és százas nagyságrendű a sérültek száma. Az áldozatok civilek.


Továbbra is hevesek a harcok Ukrajnában

  • Az orosz hadsereg bekerítette Herszon városát. A kivezető utakon ellenőrző pontokat állítottak fel.
  • Ostrom alatt Harkiv. A történelmi városrészben lévő főteret rakétatámadás érte. Sok a civil áldozat.
  • Hatalmas orosz konvoj halad Kijev felé. A mintegy 64 kilométeres menetoszlopban tankok, páncélozott harcjárművek és egyéb katonai szállítójárművek vannak.

Ukrán háború ötödik nap
2022.02.28. hétfő

Civil városrészeket lő az orosz hadsereg

Az orosz erők késő este Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot lőtte. A városban nincsenek katonai létesítmények. A lakóövezetet ért támadásoknak civil áldozatai vannak.


Nincs kézzelfogható eredménye az orosz-ukrán tárgyalásoknak, csak annyi, hogy folytatják

Mintegy ötórás tárgyalás után lezárult a béketárgyalás első napja. A tárgyalás után minkét fél úgy jellemezte az eredményeket, hogy találtak közös pontokat és folytatni fogják párbeszédet.


Megérkezett Budapestre az első nagyobb menekülthullám

Megérkeztek Budapest Nyugati pályaudvarra az első menekültszállító vonatok Ukrajnából.

Azok számára, akik Lengyelországba tartanak a BKV-BKK biztosít buszokat a Keleti pályaudvarra, ahonnan este indul vonat. Ugyanígy biztosított azok tovább haladása azoknak, akik a repülőtérre tartanak.

Akiknek nincs hová mennie, azok számára a Fővárosi Önkormányzat, a humanitárius szervezetekkel együttműködve biztosít szállást és ellátást.


Magyar felségjelű NATO szállítógépek viszik Ukrajnába a holland fegyverszállítmányt

A Magyar Honvédségnek nincs köze ehhez a fegyverszállítmányhoz. A Pápán állomásozó NATO Nehéz Szállító Ezred nem a magyar fegyveres erők alá tartozik, a C-17-es szállítógépek a NATO közvetlen irányításával nemzetközi legénységgel repülnek.

Fotó: Csak illusztráció | Credit: René Woerlee

Ukrán delegáció:
Azonnali tűzszünet és az orosz csapatok kivonulása

A megkezdett tárgyalásokon Ukrajna álláspontja egyértelmű. Az Oroszország azonnal szüntessen meg minden harci tevékenységet és haladéktalanul kezdje meg a csapatainak kivonását Ukrajnából.


Megkezdődnek az orosz-ukrán tárgyalások

Magyar idő szerint 10:00-kor megkezdődnek az orosz-ukrán tárgyalások Fehéroroszországban, a csernobili atomerőműhöz közeli helyszínen.

Fotó: Sergei Kholodilin / BelTA / Reuters

A katonai-politikai delegációkban magas rangú vezetőkkel képviseltetik magukat az országok, de a két elnök nincs jelen a tárgyalásokon. A tárgyalások fejleményeit az egész világ várja.


Több városból is heves légitámadásokat jelentettek

A BBC Ukrajnában tartózkodó tudósítója szerint több nagyobb ukrán településen is beindultak a légvédelmi szirénák ma hajnalban: Cserkasziban (275 ezer lakos), Dnyipróban (1 millió), Hakrivban (Ukrajna második legnagyobb városa: 1,4 millió és Vinnicjában (370 ezer). Ezeket a városokat még reggel is támadta az orosz hadsereg. (BBC)


Ukrán háború negyedik nap
2022.02.27. vasárnap

Svédország is ad fegyvereket Ukrajnának

Svédország is beáll azon európai országok sorába, akik katonai eszközöket küldenek Ukrajnába. Magdalena Andersson miniszterelnök elmondta, hogy országa ötezer tankelhárítót, ötezer védőmellényt, ötezer sisakot és 135 ezer élelmiszercsomagot adnak az ukránoknak.

Andersson nyilatkozatával egyben üzent Európa vezetőinek is: „a biztonságot azzal lehet a legjobban szolgálni, ha támogatják Ukrajna ellenállóképességét Oroszország ellen.
(BBC)


Törökország lezárja a Boszporuszt az orosz hadihajók elől

A török külügyminisztérium jelezte, hogy meg kívánja akadályozni az orosz hadihajók áthaladását a Boszporusz és a Dardanellák Fekete-tengerhez vezető szorosain. Ez arr autal, hogy Törökország feladja korábban semleges helyzetét és a NATO tagságából adódó pozíciót foglalja el.


Káosz a Fidesz és a Kormány kommunikációjában a fegyverszállítmányokról

Miközben az EU és a NATO tagállamok egymással versengve jelentik be, hogy fegyverrel támogatják Ukrajnát és maga az Európai Unió közös finanszírozású fegyverszállítmányt indít, aközben:

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy „aki arról beszél, hogy fegyvereket, katonákat kellene Ukrajnába küldeni, az valójában a háború folytatását segíti.”

Orbán Viktor (aki eddig a baloldal ördögtől való gonoszságának tartotta, hogy Magyarország fegyvert küldjön Ukrajnába) úgy nyilatkozott, hogy hazánk azért nem küld fegyvert, mert arra nekünk van szükségünk. Tehát némileg puhulni látszik a korábbi vélemény.


Ukrán delegáció indult Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni

Ezt Jurij Voszkreszenszkij, a fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztala vezetője jelentette be a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője közölte, hogy Ukrajna megerősítette tárgyalási szándékát és hogy a felek Gomelben fognak találkozni. Megígérte, hogy Oroszország szavatolja az ukrán küldöttség útvonalának biztonságát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a gomeli tárgyalásokba történt beleegyezése előtt, délelőtt még Varsót, Pozsonyt, Budapestet, Isztambult vagy Bakut javasolta alternatív helyszínként. Fehéroroszországtól vonakodott, mert onnan, mint mondta, rakétával lövik Ukrajnát.

Kijev később közölte, hogy a találkozó az ukrán-fehérorosz határon lesz, a Pripjaty folyónál. Az ukrán elnöki hivatal szerint Lukasenka megígérte, hogy a tárgyalások alatt az összes Fehéroroszországba telepített repülőgép, helikopter és rakéta a földön marad.

Az ukrán beleegyezés előtt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország ezúttal a tárgyalások idejére nem fogja leállítani az offenzívát, ahogy pénteken tette, az ukrán tárgyalási javaslat utáni kapcsolatfelvétel reményében.
(MTI)


A magyar „közszolgálati” televízió nem bír leállni az Ukrajna ellenes és orosz-barát retorikával

Miközben az orosz fegyveres erők irgalmatlan erővel támadják Ukrajnát, az orosz elnök atomfegyverekkel fenyegetőzik, aközben az M1 azzal foglalkozott az egyik műsorában, milyen kisebbségellenes törvényeket hoztak az elmúlt években Ukrajnában.


Egyesült Államok:
Teljesen elfogadhatatlan Putyin nukleáris fenyegetőzése

Az Egyesült Államok reagált arra, hogy az orosz diktátor „különleges” készenléti állapotba helyezte az orosz nukleáris erőket.

Linda Thomas-Greenfield az ENSZ-nagykövet „elfogadhatatlannak” nevezte a lépést a CBS Newsnak adott interjújában.

Ez azt jelenti, hogy Putyin elnök továbbra is olyan módon eszkalálja ezt a háborút, ami teljesen elfogadhatatlan, és továbbra is a lehető legerősebb módon meg kell akadályoznunk a tetteit” – mondta. (BBC)


Európai Unió:
Teljes EU-s légtérzár az orosz gépeknek, fegyverszállítmányt küld az EU Ukrajnába

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újabb Oroszország elleni szankciókat jelentett be Oroszország ellen:

  • Lezárják az EU teljes légterét az orosz repülők előtt.
  • Az Európai Unió (az EU történetében először) EU-s finanszírozású fegyverszállítmánnyal segít egy megtámadott országot.

Putyin atomfegyverekkel fenyegetőzik

Az orosz elnök néhány napja arról beszélt, hogy „Oroszország a világ egyik vezető atomhatalma, aki ellene fordul, rettenetes következményekkel szembesülhet.”

A mai hírek pedig arról számolnak be Vlagyimir Putyin orosz elnök a NATO-országok kijelentései és szankciói után utasította az orosz hadsereg vezetését, hogy helyezzék készenlétbe a nukleáris elrettentő erőket.

(Reuters)

Az általunk megkérdezett biztonságpolitikai elemző első (nem túl szakmai) reakcióját szó szerint idézzük: „A csávó nem normális!


Szijjártó:
Magyarország humanitárius segítséget nyújt

A menekültek befogadása mellett Kárpátaljára is küld segítséget Magyarország” – mondta a külügyminiszter, majd hozzátette: „a Kárpátalja kormányzójának kérésére vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot hoztak, hogy enyhítsék a benzinhiány okozta krízist. A 68 ezer liter benzint, 32 ezer liter gázolajat a mentők, egészségügyi intézmények és a katasztrófavédelem fogja felhasználni. A kormány együttműködik az Ökumenikus Segélyszervezettel, az első szállítmány, 28 ezer tonna élelmiszer már meg is érkezett.

A külügyminiszter közlése szerint február 24-e óta az öt határátkelőn 66 ezren jöttek át Ukrajnából Magyarországra.


Oroszország tárgyalni akar, de nagyon szűk mozgásteret adott

Moszkva (helyi idő szerint) 15:00-ig adott lehetőséget arra, hogy az ukrán vezetés válaszoljon a béketárgyalás ajánlatukra. Az orosz vezetés kizárólag Fehéroroszországban kíván tárgyalni.

„Mi a béke mellett állunk” – hangsúlyozta a Putyin tanácsadójaként is ismert Vladimir Medinsky, az orosz delegáció vezetője.

Az ukrán elnök ellenben nem hajlandó olyan országban béketárgyalásokba kezdeni, amely aktívan rész vesz az Ukrajna elleni háborúban.

Elemzők szerint Moszkva gyakorlatilag betarthatatlan ajánlata a kommunikációs hadviselés része.

(CNN)


Az ukrán fegyveres erők visszafoglalták Ukrajna második legnagyobb városát

A másfél milliós lakosú Harkiv városát vasárnap hajnalban foglalta el az orosz hadsereg. Délben a régió kormányzója bejelentette, hogy az ukrán erők visszafoglalták a várost.

A bejelentés szerint törékeny a biztonság, az ukrán katonák és rendőrök utcáról utcára járva próbálják tartani a rendet és megszilárdítani a város feletti ellenőrzést. A civil lakosságot arra kérték, hogy maradjon az óvóhelyeken. (BBC)

A hírt független forrás még nem erősítette meg. Katonai elemzők szerint, ha az ukrán hadsereg valóban átvette az irányítás a stratégiailag fontos város felett, nem lehetetlen, hogy Moszkva elrendeli a kijevi támadással azonos méretű rakétatámadást és válogatás nélkül fognak civil területekre támadni.


Katonai elemzők:
Letaglózó az orosz fölény, de Moszkva többre számított

A harmadik nap háborús mozgásai alapján több katonai elemző szerint nem Putyin tervei szerint alakul a háború menete. Az orosz hadsereg számbeli és technikai fölénye vitathatatlan, minden szakértő 8-10 szeres erőfölényt jelez.

Kapcsolódó:
Az ukrán és orosz hadsereg közötti különbségről itt írtunk →

Az orosz fegyveres erők tüzérségi, bombázó és rakétatámadás ereje sokkoló.  Kijev szombat sete/éjjel folyamatos rakétatámadás alatt volt és több nagyvárost is lőttek az orosz erők. A „távolból” végzett harci cselekményekre az ukrán hadseregnek nincs válasza. A rakétatámadások ellen nincs (nem is nagyon lehet) technikájuk, a légvédelem és a a légierő is hatalmas hátrányban van.

Más a helyzet viszont a szárazföldi hadviselésben. A harckocsik és a bevethető katonák számában, illetve a haditechnikai fejlettségben az orosz hadsereg itt is brutális fölényben van. De a városok utcáin folyó harcokban nem tudják ezt az előnyt eredményekre váltani. Az ukrán katonák és a felfegyverzett civil lakosság olyan erővel áll ellen, ami meglepte mind az orosz vezetést, mind az orosz katonákat.

Érdekes volt a ABC News helyi tudósítóját hallgatni, aki arról számolt be, hogy az orosz katonák kissé megzavarodtak az első összecsapások után. A riporter szerint az orosz katonák arra számítottak (ezt sulykolták otthon beléjük?), hogy az ukránok valamiféle elmaradott, primitív népek, elhanyagolható fegyveres erővel. Ehhez képest hasonló felszereltségű, szervezetten és bátran harcoló katonákkal találták szembe magukat.

„Nem tudom kire kell lőni, ugyanúgy néznek ki mint mi” – idézte a tudósító az egyik orosz katonát.

(ABC News, CNN)


Egy NATO tisztviselő szerint az orosz csapatok előre nyomulása megtorpant

Moszkva a csapatok lendületében tapasztalható megtorpanást azzal magyarázza, hogy időt akarnak adni az ukrán vezetésnek, hogy átgondolják a tárgyalás lehetőségét. Más források azonban arról számolnak be, hogy az orosz fegyveres erőknél üzemanyagellátási gondok vannak és a katonai morállal is vannak problémák. (CNN)

Borítókép: NBC News / AFP

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img