Ukrán háború: Az orosz hadsereg behatolt egy NATO tagállam területére?

Egy jelentéktelen sziget, ami nem is olyan jelentéktelen.

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Ukrajna egyik legdélebbi részét, a Kigyó-szigetet. A sziget elfoglalása tényként kezelendő, de ott történt háborús cselekményről Oroszország és Ukrajna egymással ellentmondóan számolt be. Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik verzió az igaz.

Rövid harc után elfoglaltuk a szigetet és hadifoglyokat ejtettünk.

Ezt az orosz kormányzati források jelentették, egyes források szerint a hadifogoly szó helyett a túsz kifejezést használva. Tehát Moszkva szerint a szigeten lévő ukrán katonák egy része orosz fogságba került, mert megadták magukat.

„Orosz hadihajó, baszódjatok meg!”

Állítólag ez volt az utolsó mondat az ukrán határőrök és a szigetet megtámadó orosz hadihajó közt zajló beszélgetésben. A sziget elfoglalásának tényét közlő ukrán bejelentés után nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amely (állítólag) azt a kommunikációt rögzítette, ami a Fekete-tengeren található ukrán egység és a velük kapcsolatba lépő orosz hadihajó között zajlott:

Hadihajó:
„Itt az orosz hadihajó, azt javasoljuk, tegyék le a fegyvert és adják meg magukat, hogy elkerüljük a vérontást és a fölösleges áldozatokat. Különben lebombázzuk önöket.”

Férfi hang:
„Akkor ez ennyi volt…mondjam nekik, hogy basszák meg magukat?”

Női hang:
„A biztonság kedvéért.”

Férfi hang:
„Orosz hadihajó, baszódjatok meg!”

A felvétel itt megszakad, mert ukrán jelentések szerint ezután az orosz hajó (állítólag) rommá lőtte a szigetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy Ukrajna Hőse címmel tünteti ki azt a 13 határört, akik a Kígyó-szigetet védték.

„A Kígyó-sziget összes védője életét vesztette. Egyikük sem adta meg magát. Örökké emlékezni fogunk azokra, akik életüket adták Ukrajnáért” – beszélt Zelenszkij a történtekről.

De miért érdekes ez a pici sziget?

A sziget elfoglalása nemcsak a 13 határőr halála és/vagy fogságba esése miatt érdekes. Stratégiai és geopolitikai szempontból, sőt az egész háború lefolyásának szempontjából nagy jelentősége van ennek a szigetnek.

A sziget egy pici része Romániához tartozik, tehát egy NATO tagállam területe. Abban az esetben, ha az orosz katonák erre a területre lépnek, akkor tulajdonképpen NATO fennhatóságú területre mennek.

Ezért óriási jelentősége van annak, hogy az ott lévő katonák megadták-e magukat, az orosz hadsereg lebombázta-e a szigetet és lépett-e orosz katona a szigetre, annak Romániához tartotó részére.

Forrás és kép: CNN

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img