Többszázmilliós kár a Szabó Zsolt fideszes képviselő körzetében lévő önkormányzatoknál

Felszámolás alatt az a cég, amely mintegy 669 millió forintnyi közbeszerzést nyert el Hatvan környéki településeken, a pénzt lehívta, de a munkákat jórészt nem végezte el.

Felszámolás alá került a JRM Produkció Kft., amely a Szabó Zsolt fideszes képviselő által létrehozott rendszerben tizenhárom közbeszerzést nyert a Hatvan környéki településeken. Mivel a cégnek nincs vagyona, az önkormányzatokat százmilliós nagyságrendű kár érte az elmaradt munkák miatt. A polgármesterek szerint esélytelen a pénz visszaszerzése.

Szabó (az azóta már vádemelés alatt lévő) szintén fideszes Boldog István által kitalált pénzlehúzó rendszerhez hasonlót épített ki.

A képlet egyszerű, a pénz eltűnt:

 • Szabó Zsolt államtitkárként létrehozta a Heves Projekt Gazdaságfejlesztő Kft.-t, amely (közlése szerint) arra hivatott, hogy a kistelepülések EU beruházásainak intézését egy kézbe vegye.
 • Szabó 36 település önkormányzatának felajánlotta, hogy lépjenek be a cégbe, vásároljanak benne részesedést. Több önkormányzati testület jóhiszeműen elfogadta az ajánlatot és erre a cégre bízta a pályázatok lebonyolítását.
 • Megkezdődött az EU pénzek megcsapolása: a gazdaságfejlesztő cég mindenre hirdetett pályázatot. Számos olyan dologra is, amire semmi szüksége nincs. A polgármestereknek gyanús lett a dolog, de összességében örülnek, hiszen „legalább történik valami fejlesztés”.
 • A Szabó Zsolt által létrehozott rendszerben a verseny nélküli (meghívásos) pályázatokon rendre ugyanaz a három kivitelező cég nyert. Gyakran valódi ellenfelek nélkül (kamu cégektől kérnek ajánlattételt), miközben valódi referenciákkal nem is rendelkeznek.
 • Az egyik állandó nyertes JRM Produkció Kft. volt, amelyre egyébként korábban a versenyhivatal 86 milliós büntetést szabott ki.
 • A JRM Produkció 13 közbeszerzésen összességében 669 millió forint értékben kapott megbízást a Szabó Zsolt körzetében tartozó településeken. Energetikai felújításokban, piac- és kerékpárút-építésekben nyert megbízásokat és közbeszerzéseket Hatvan környékén.
 • A budapesti cég csak és kizárólag ebben a választókerületben, Hatvan környéki településeken nyert közbeszerzést: Adács, Boldog, Ecséd, Nagyréde, Pély, Szűcsi, Tarnaörs, Zaránk.
 • Az EU forrásokat lehívták, de a vállalt munkák jórészt el sem kezdődtek vagy nem fejeződtek be. Ami elkészült az silány minőségben és sok esetben értelmetlen beruházásként. (Ilyen például a 100% EU forrásból épített minipiacok Tarnaörsön és Boldogon).
 • A be nem fejezett és el nem készült beruházások miatt az önkormányzatok csapdába kerültek. A határidőből való kicsúszás miatt vissza kell fizetniük az EU pénzeket, de azok már eltűntek a 3 nyertes cég valamelyikénél, például JRM Produkció Kft.-nél.
 • JRM Produkció Kft. felszámolásra került.

Szabó Zsolt körzetében: leszakadó települések, meg nem valósult beruházások, bebuktatott cég = eltűnt százmilliók

A polgármesterek próbálták ugyan visszaszerezni a pénzeket (kötbérfizetés), de a JRM Produkció Kft. felszámolás alá került. Mivel a cégnek vagyontárgyai nincsenek, a pénz visszaszerzése gyakorlatilag lehetetlen.

A 444 cikke szerint polgármesterek nyilatkoznak arról, hogy bajban vannak:

 • Ecséd polgármestere, Maksa Mátyás elismerte, hogy a Gyöngyszem Óvoda Infrastrukturális fejlesztése nem készült még el. Tud a cég elleni felszámolásról és a törvényességben bízik.
 • Adács polgármestere, Soha Márton úgy nyilatkozott, hogy kerékpárút fejlesztés nem valósult meg és szerinte szélmalomharc megpróbálni visszaszerezni az önkormányzat pénzét.
 • Tarnaörs polgármestere, Almádi János elismerte, hogy a szociális alapszolgáltatások és a helyi gazdálkodás fejlesztése nevű két beruházás egyike sem valósult meg. Neki sincs túl sok reménye a pénz visszaszerzését illetően.
 • Zaránk polgármestere, Urbán László azt mondta, hogy van olyan beruházás, ami megvalósult, de nem árulta el, hogy melyik igen és melyik nem.

Gyanús egybeesés?

Érdekes adalék, hogy a botrány nyilvánosságra kerülésével egyidőben merült fel a gyanúja annak, hogy Szabó Zsolt milliárdos összegben pénzt tart egy külföldi bankban (offshore céggel a háttérben). Az ügyben az ügyészség vizsgálatot indított, jelenleg a külföldi hatóságoktól várnak információkat.

Szabó Zsolt gazdagodása és a (láthatóan) EU pénzek megszerzésére kialakított közbeszerzési rendszer közti összefüggésre ugyan nincs közvetlen bizonyíték, ám sokan úgy vélik, elég egyértelmű a dolog.

Elemző: ha Szabó Zsolt veszít, nem ússza meg az elszámoltatást

A helyi ügyeket jól ismerő politikai elemző szerint Szabó Zsolt számára a választás elvesztése egyenlő a büntetőperrel.

A kormányváltás komoly elszámoltatást hoz. Ha nincs kormányváltás, de Szabót megveri az egységes ellenzék jelöltje, Korózs Lajos, akkor is kemény hónapok és egy vastag bírósági eljárás várhat rá. Ő most ez ellen küzd, kvázi a jó eséllyel börtönbüntetéssel végződő eljárás elől menekül.” – foglalta össze elemzőnk, majd hozzátette:

Várhatóan nagyon erőset fog húzni. Egyrészt beígérheti, hogy az állam kifizeti az önkormányzatok veszteségét. Másrészt pedig bemondhatja, hogy amennyiben a polgármesterek nem támogatják (nem szállítják a szavazatokat) ők maguk is beukni fognak. Ha ez bejön neki, akkor újabb évekre betonozódik be ez a rendszer, aminek az ottélő emberek isszák meg a levét.

Az biztos, hogy már jelenleg is folyik a nyomozás. Hadházy Ákos még tavaly feljelentést tett a Heves megyei TOP-os pályázatok miatt, az OLAF érdeklődését felkeltette, a magyar ügyészség is nyomoz. Tavaly nyári közlése szerint három polgármestert gyanúsítottként, hatot pedig tanúként hallgattak ki.

Korózs Lajos pedig nemrég az ügyészséghez fordult, hogy megtudja: hol tart ez a nyomozás és miért nem tudhatják meg a részleteket az érintett településeket élők?

Forrás: 444, Index, Hadházy Ákos FB | kép: szabadeuropa.hu

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img