Putyin elleni csapás: befagyasztották a számláit

Befagyasztották Putyin és külügyminisztere vagyontárgyait az EU-ban. További súlyos pénzügyi szankciók vannak kilátásba Oroszországra.

A BBC jelentette be, hogy az EU azonnali hatállyal befagyasztja Vladimir Putyin orosz vezető és Sergei Lavrov külügyminiszter számláit. Ezt szavazták meg az Európai Unió külügyminiszterei.

Már péntek hajnali tanácskozáson döntöttek az EU államai arról, hogy Oroszország újabb szankciót érdemel az ukrajnai agressziója miatt. A nap folyamán került egyeztetésre, melynek részeként újabb orosz bankokat, állami vállalatokat és gazdasági szektorokat szankcionáltak. Ez volt a második kör, de jön a harmadik kör is.

Csak vagyonelemeket tiltottak be, de beutazhatnak

Nem ismerjük a potenciálisan érintett vagyontárgyak részleteit, de még csak az sem tudjuk, hogy valamelyik embernek van-e vagyona az EU-ban. Putyin esetében úgy tűnik, hogy ez csak egy szimbolikus lépés.

Ugyanakkor nem tiltották meg e két személynek, hogy beutazzanak az Unió területére. Mert ha diplomáciai úton kívánják rendezni a kialakult ukrán háborút, akkor ahhoz szükséges, hogy belépjenek az EU területére egy esetleges tárgyalhashoz.

Felkészül a Swift-szankció

A nemzetközi banki utalások elindításához elengedhetetlen, hogy része legyen az utalást indító vagy fogadó bank a SWIFT (Society for Wordwide Interbank Financial Telecommunication) bankrendszernek. Ez egy ultrabiztonságos üzenetküldő rendszerszerű dolog, ami több mint 11 ezer pénzintézetet köt össze világszerte.

Ha Oroszországot kizárják a SWIFT tranzakciós rendszerből, akkor nem csupán rövid távon, hanem hosszú távon is beláthatatlan következményekkel járna Oroszország gazdasága számára. Ezzel ugyanis elvágnák Oroszországot a nemzetközi pénzügyi tranzakciók túlnyomó többségétől, beleértve a gáz- és olajkitermelésből származó nyereséget is, ami egyébként az orosz állam bevételének 40%-át teszi ki.

Az ukrán elnök Tweetben kérte Ukrajna támogatóit, hogy közösen lépjenek fel Oroszországgal szemben, és tiltsák ki a SWIFT pénzügyi rendszerből:

A kérés úgy néz ki meghallgatásra is talált, USA-ból érkezett válasz, pontosabban Jen Psaki-tól, aki a Fehér Ház sajtótitkára, hogy a lehetőségét elég egyértelműen fenntartja.

„Soha nem vettük le az asztalról (a témát), és ma sem is fogom levenni az asztalról”

Kínáról is szó esett a Fehér Házban

Sokan csak találgatnak, hogy Kína hogyan áll a konfliktushoz, egy újabb veszélyforrásnak tartják Kínát. Újságírói kérdésre Psaki azt válaszolta, hogy most nincs itt az ideje „a mellébeszélésnek vagy a bújkálásnak vagy a várakozásnak, hogy mi fog történni”. Szerinte minden megbeszélés a konfliktus globális piacokra gyakorolt hatásának mérséklésére irányuló erőfeszítés része.

Arra a kérdésre, hogy Kína mellébeszélt-e Psaki azt válaszolta, hogy „minden országnak el kell gondolkodnia azon, hogy a történelem melyik oldalán akar állni”.

Forrás: BBC; Kép: Valeria Arnaldi

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img