Orbáni pávatánc az Oroszországot súlytó szankciók miatt

Nehéz helyzetben a magyar miniszterelnök, de megoldja.

Orbán Viktor Oroszország- és Putyinimádata olyan magas lánggal ég, hogy úgy érezte, még az évértékelőjébe is be kell szúrnia egy erre vonatkozó mondatot. Február 12-én így fogalmazott:

Sohasem rejtettük véka alá, hogy Brüsszel stratégiáját elhibázottnak, az Oroszország elleni szankciókat pedig zsákutcának látjuk.

E mondatainak elhangzása után 12 nappal Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, melyet minden normálisan gondolkodó állami vezető azonnal elítélt. Az Európai Unió pedig az eddigieknél lényegesen súlyosabb szankciók bevezetéséről kezdett azonnal tárgyalásokat.

Orbánnak súlyos szankciókat kell megszavaznia Oroszország (és így Putyin) ellen

Persze a magyar miniszterelnök (ahogy az Orosz agresszió elítélésével) a legvésőkig kivárt, de amikor a külföldi sajtó attól lett hangos, hogy Magyarország vétóval akadályt gördít az EU szankciók megszavazása elé, akkor váltott.

2022 február 26-án a kormány azt kommunikálta, hogy „Nem vétózunk semmit!„. Majd Orbán is visszatáncolt és már ezt mondta az Oroszország elleni szankciókról:

Magyarország a csütörtöki (EU – szerk.) csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unión belül, mi támogatunk.

Na, ennyit az izmozásról! – mondaná erre a a magyar közbeszéden edződött elemző. De ha még egyszer elolvassuk ezt a mondatot, akkor azért van ebben egy csavar.

„… minden szankciót, amiben egyetértés van az unión belül, mi támogatunk.

Mondtam is valamit, meg nem is

Ebbe a kijelentésbe ugyanis bele van kódolva az, hogy akkor és amennyiben az EU bármely országa egy bizonyos szankciót egészében vagy részleteiben vitat, akkor Magyarország nem feltétlen szavazza azt meg. Extrém esetben maga Magyarország lehet az, aki nem ért egyet a szankcióval, tehát (mivel a kérdésben nincs egyetértés az unión belül) Orbán nem szavazza meg.

Ügyes!

Borítókép: Csak illusztráció. | Akos Stiller/Bloomberg

 

 

 

 

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img