Orbán Viktor:
Elítéljük Oroszország katonai fellépését

A magyar miniszterelnök az európai vezetők közül az utolsók között reagált a hajnalban kitört háborúra.

Magyarország miniszterelnöke az európai vezetők közül utolsóként reagált a hajnalban kezdődött háborúra. Délután a Facebook-on tett közzé videót:

Oroszország ma reggel megtámadta Ukrajnát katonai erővel. Ezért a Nemzetbiztonsági operatív törzs ülést tartott. Európai Uniós és NATO szövetségeseink kell együtt

elítéljük Oroszország katonai fellépését.

Vésztanácskozás fogunk tartani ma Brüsszelben. Úgy látom az európai egység fenntartható lesz és közös lépésekre szánhatjuk el magunkat.

Tehát a tényközlések mellé csomagolva, a szövetségeseinkkel való együttműködésre hivatkozva nyilatkozott Oroszország elítéléséről. A magyar kormány álláspontját így nem ismertük meg. Így folytatta:

Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia, mert számukra legfontosabb a magyar emberek biztonsága. Ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába. Humanitárius segítséget természetesen juttatunk majd.

Ez már egy picit kampányszagú, belpolitikai üzenet. Ezzel reagált Márki-Zay Péter tegnapi ATV szereplésére. Abban az ellenzék miniszterelnök jelöltje a katonai segítségnyújtás kérdésében: „a NATO tagság kell meghatározza ezt a döntést”. Eközben a kormánypárti média gőzhengerként nyomja azt a hazugságot, hogy az ellenzék katonákat és fegyvereket akar vinni Ukrajnába.

Orbán ezután kampányüzemmódra kapcsolt:

„Nem tudjuk elfogadni a baloldalnak azon javaslatait sem, amelyek veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását és veszélybe sodornak a családok rezsicsökkentését.”

Az egységes ellenzék (nem a baloldal) közös javaslata az volt, hogy a magyar kormány léptessen életbe szankciókat és függessze fel az Oroszországgal való szükségtelen gazdasági megállapodásokat.

A belpolitikai kikacsintás után Orbán így folytatta:

A katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán-magyar határ térségében. Sajnos arra kell számítanunk hogy a mai katonai támadást követően a Magyarországon érkező föltehetően menekültstátuszt folyamodók ukrán állampolgárok száma megnő. Az ő ellátásukra felkészültünk képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással.

Forrás: Orbán Viktor Facebook

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img