Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről

A házelnök tesz majd javalatot az összes országgyűlési pozícióra.

A szerdai tanácskozást követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője újságírókat tájékoztatta:

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így arra a házelnök tesz majd javaslatot. A kormánypártok fenntartják korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest.

A kétharmad-egyharmad arány egyébként nem „extra korrektség” a kormánypártok részéről, hanem megfelel a mandátumok arányának.

Az egyeztetés sikertelenségének lehetséges okai

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, az országgyűlési tisztségek elosztása nincs szigorúan szabályozva. Mindössze az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöki tisztjét nevesíti a törvény, hogy azt az ellenzéknek kell betöltenie. Ezen felül a többség gyakorlatilag bármit áttolhat a parlamenten, de általában az előkészítő egyeztetésen korrekt és arányos megállapodás szokott születni.

A mostani választás után némileg „bekavart” a Momentum Mozgalom álláspontja. Eredendően bojkottálni kívánták/kívánják az alakuló ülést, miközben tisztségeket és pozíciókat szeretnének elfoglalni.

Kapcsolódó:
A Momentum elszámolta magát →

Információnk szerint az egyeztető ülésen vélhetően emiatt nem sikerült a megállapodás. Így nem marad más lehetőség mint az, hogy a többségi házelnök saját hatáskörébe vonja a tisztségek elosztását. Bármilyen javaslatot is tesz, azt a kétharmados többség megszavazza majd. Lehet, hogy az ellenzéki pártok kiszorulnak a számukra fontos pozíciókból.

Forrás: MTI | Kép: illusztráció / parlament.hu

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img