Milyen veszélyes az ammónia?

Kilőttek egy ammonia gyárat az oroszok. Hogy mennyire veszélyes, most megtudhatja.

Ammónia szivárgott ki egy ukrajnai vegyi üzemből. Műtrágyában használják. Mérgező és erős szaga van. Az ukrán polgári védelem az egyetlen lehetséges módon és gyorsan reagált: Amikor az ammónia kiszivárgott egy vegyi üzemből az északkelet-ukrajnai Szumiban, a hatóságok felszólították a helyi lakosokat, hogy pincékben és földszinti lakásokban keressenek menedéket.

Az ammónia mérgező. Gázként könnyebb a levegőnél és felemelkedik a légkörbe. Éppen ezért az volt a legjobb, ha a lakók lemennek az alsó szintre, és elkerülik a gőzök belélegzését.

A jelentések azt sugallják, hogy egy orosz lövedék találta el a vegyi üzemet, amelyet műtrágya előállítására használnak – amelynek alapvető összetevője az ammónia. A szivárgást javították.

Mi az ammónia?

Az ammónia nitrogénből és hidrogénből álló kémiai vegyület. Ez az egyik legtöbbet gyártott vegyszer a világon. Évente mintegy 170 millió tonna ammónia keletkezik, ennek 80%-a nitrogénműtrágya alapanyaga. Ukrajnát Európa „magtárának” nevezik – sok gabonát termel – és sok műtrágyát használ. Az ország feketeföldje termékeny a gabonatermés szempontjából.

Az ammóniát hulladékgázok tisztítására és hűtőközegként is használják. A jövőben az ammóniát hidrogén- és üzemanyagtároló rendszerekben is felhasználhatják. Az ammóniát szintetikus vagy nitrogénműtrágyák előállítására használják.

Mennyire veszélyes az ammónia?

Az ammóniamérgezésnek csak kevés esete van. Kellemetlen illata van, így érezhető, hogy a levegőben van. Ismerheti a szagát a lóistállóból vagy a frissen trágyázott földekről, vagy akár a saját vizeletéből is.

Néha a mentősök ammóniaoldatot tartva ébresztik fel az eszméletlen embereket. A bűz általában azonnal felébreszti őket. De ha túl sok ammóniát lélegzel be, az mérgező lehet. Ég a szem, az orr és a torok, az emberek úgy érzik, hogy tüsszögniük és köhögniük kell, könnyez a szemük, és fejfájás is lehet. Ha szélsőséges szintre emelkedik, az emberek légzési problémákat és mellkasi fájdalmat tapasztalhatnak. Az egyetlen módja annak, hogy segítsünk, ha sok friss levegőt és gőzt szívunk be.

Hogyan keletkezik az ammónia?

Az ammónia természetesen keletkezik, de korlátozott mennyiségben. Ammóniagáz a növények és az állatok ürülékének bomlása során keletkezik.

Az emberi szervezetben is termelődik, és hasznos az aminosavak előállításában és lebontásában. A vérrel a májba kerül. Annak elkerülése érdekében, hogy az ammóniaszint túl magas legyen a májban, a gáz a karbamidcikluson keresztül kiürül. Ezt akkor veszi észre, ha a vizeletének erős szaga van.

Korábban az ammóniát mészkő és ammónium-klorid vegyület hevítésével műtrágyaként állították elő. Később az ammóniát iparilag, nitrogén és hidrogén felhasználásával, valamint a Haber-Bosch eljárással állították elő. Ebben a folyamatban a két gáz nagy nyomáson reagál fémkatalizátorral és 450 Celsius-fok (842 Fahrenheit-fok) hőmérsékleten.

Forrás: DW

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img