Korrupcióval gyanúsítják Horváth Csaba zuglói polgármestert

Elemzők szerint ez egy lejárató kampány és a valóságban nincs Horváthnak érintettsége.

Szerda reggel az ügyészség tartott házkutatást a zuglói Polgármesteri Hivatalban, a zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint Horváth Csaba zuglói polgármester otthonában.

A Központi Nyomozó Főügyészség későbbi közleményéből kiderült, hogy befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytatnak nyomozást, ami a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja. Az ügyészek gyanúsítottként hallgatták ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

Az ügyészség a közleményük szerint azzal gyanúsítja őket, méghozzá megalapozottan, hogy „2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Mindezen túlmenően, 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

Horváth Csaba panasszal élt az eljárással szemben

A politikus mindenben együttműködött az eljáró hatósági személyekkel, de az eljárás lezáráskor panasszal élt, majd szabadon távozott.

Később közleményt adott ki, melyben elutasítja a gyanúsítást:

A rám felrótt korrupciós cselekményt nem követtem el, a lelkiismeretem tiszta. Az ügy időzítése és indíttatása egyértelműen politikai. Ezt támasztja alá az is, hogy két nap múlva, az ellenzék közös listáján való szereplésem miatt már nem tehették volna meg, ezért volt így időzítve.

Az MSZP közleményben reagált:

Az ügyészség a mai napon közélet tisztasága elleni bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg Horváth Csabát.

Horváth Csaba panasszal élt a gyanúsítás ellen, és tagadja a neki felrótt bűncselekmény elkövetését.

Az MSZP hisz Horváth Csabának, a tényeket ő ismeri, neki kell tisztáznia az ügyet.

Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor minden, az ellenzéket üldöző putyini eszközt bevet a kampányban. Az országgyűlési választások előtt 39 nappal ebben az esetben nagyon kilóg a lóláb.

A Fidesz már korábban is próbálkozott ugyanezzel az aljas módszerrel, ami semmi másról nem szól csakis az ellenzék megfélemlítéséről. A budapesti Városházán kamuügyben tartott házkutatás, az Iványi Gábor karitatív szervezetére küldött fegyveres NAV-osok után egy újabb állomáshoz érkeztünk. Ezzel azonban a Fidesz ismét csak azt bizonyította, hogy félti a hatalmát.

Április 3-án mondjunk nemet a Fidesz megfélemlítő és maffiaállami módszereire!”

SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozás lehet az ügy alapja

Egyes értesülések szerint az egész mögött a SYS IT Services Kft.-vel kapcsolatos nyomozás áll, melyhez Horváth Csabának egyáltalán nincs köze.

A SYS-szel 2019-ben, még Tarlós István főpolgármestersége idején kötöttek szerződést a BKV informatikai rendszerek üzemeltetésére. A SYS-csoporthoz köthető személyekre tavaly csaptak le, a NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

A gyanú szerint a több mint 30 cégből álló számlagyár 19 milliárd forint áfáját tüntette el fiktív számlákkal. Az akcióra egy nappal azután került sor, hogy Pintér Sándor korábbi belügyes államtitkára, Tasnádi László átvette az üzletet.

Az információk szerint a SYS IT ügye a kormány legmagasabb köreihez vezethet. A számlagyárként működő cég egy nagyon komoly csalássorozat központi szereplője.

Forrás: Ügyészség, MSZP

 

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img