Kivonulnak a Big Four cégek Oroszországból

Eltűnik Oroszországból a BigFour cégekből 3, a negyedik is lépéseket tesz. Már a számviteli világ is hátra hagyja az oroszokat.

Sorra jelentették be ma a Big Four könyvelő és könnyvizsgáló cégek, hogy otthagyják az oroszországi egységüket. Ezzel szinte levágva Oroszországot a világ számviteléről, ami által a tőzsde nem ismerheti meg a legfrissebb gazdasági adatokat. Hiszen általában ezen nagy cégek végzik a nagyvállalatok éves beszámolóinak könyvvizsgálatát, a leghitelesebb és legmegbízhatóbb munkát végzik, ez alapján működik a tőzsde.

Közösségi oldalakon jelentik be

Elsőként a PricewaterhouseCoopers (PWC) jelentette be a Linked In közösségi oldalán a cég globális elnöke, hogy kivonulnak. Robert E. Moritz úgy fogalmazott:

„Múlt héten megfogalmaztuk álláspontunkat, amelyben helytelenítjük az orosz kormány Ukrajna elleni invázióját. Azóta azon is gondolkodunk, hogyan tudnánk lépéseket tenni hálózatunk működtetésében. Úgy döntöttünk, hogy az adott körülmények között a PwC-nek nem lehet tagvállalata Oroszországban, következésképpen a PwC Russia kilép a (PWC cég-)hálózatból.”

Nem sokkal ezután a KPMG is bejelentette, hogy elhagyja az oroszországi területet. Sőt mi több, még a fehéroroszországi cégeit is kiléptetik a saját céghálózatukból.

Harmadikként az Ernst & Young jelentette be, hogy elválasztja a globális céghálózatától az EY orosz tagvállalatait:

A Deloitte még nem jelentette be, hogy kivonulna, pedig három entitása is van Oroszországban. Minden esetre azt közölték, hogy a Deloitte Alapítvány keretein belül forrásokat nyújtanak a különböző civilszervezeteknek, és segítenek az ukrajnai kollégáiknak más Közép-európai országban letelepülni. Viszont jelezték, hogy a cég betartja az USA és EU által kiszabott szankciókat, a listákon szereplő orosz cégek és magánszemélyek projektjeinek felfüggesztésein dolgoznak.

Több ezer munkavállalónak szűnik meg a munkahelye

Mindamellett, hogy Oroszországnak ez nagy érvágás, fontos megemlíteni, hogy elképesztő mennyiségű munkavállalónak szűnik most meg a munkahelye Oroszországban. A PWC 3700 kollégát, a KPMG 4500 kollégát az EY 4700 kollégát bocsájt így el. Bár mindannyian megígérték, hogy gondoskodni fognak róluk, segítséget nyújtanak számukra.

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img