Ki sodródhat bele elsőként az ukrán háborúba?

Van még fokozható feszültség az oroszok részéről. Hasonló szeparatista-konfliktus mint ami Ukrajnában van. A moldávok lesznek a következők, akik belesodródnak a háborúba?

Ellenzéktől és kormánypárttól is egyaránt hallani itthon, hogy nem akarják, hogy Magyarország belesodródjon az ukrán háborúba. Mindenki próbálja elkerülni a fegyveres konfliktust, főleg a NATO-tagállamok. 

Viszont van egy ország, ami beékelődött a NATO és az ukrán háború közé, ez az ország pedig nem más mint: Moldova. Egy Szlovákiánál is kisebb ország, aminek két szomszédos országa van, Románia és Ukrajna. Ráadásul nem NATO-tagállam. Most viszont igen nagy aggodalom az országban. Ugyanis könnyen belesodródhat az ukrán háborúba az ország a jelenleg is fennálló moldáv-orosz konfliktus miatt.

Befagyott moldáv-orosz konfliktus évtizedek óta

1990-ig húzódik vissza a moldáv-orosz konfliktus, amikor Transznisztria (Moldova Dnyeszter folyótól keletre eső része) függetlenségét kiálltotta ki Moldovától. Mert attól féltek az orosz és ukrán ajkúak Transznisztriában, hogy az ország Szovjetuniótól való elszakadása és a nacionalizmus megerősödése miatt Moldova Romániával fog újra egyesülni.

1992-ben már fegyveres konfliktussá növekedett a feszültség Modova és a Transznisztria elszakadását támogatók között. A térségben állomásozó orosz csapatok a transznisztriaiak oldalán avatkozott be, aztán az oroszok ott is maradtak a Dnyesztertől keletre fekvő területen. Mindannak ellenére, hogy nemzetközi egyezmények írták elő az orosz csapatok kivonását. 

A konfliktus hullámzó volt azóta Moldova és Oroszország között. 2003-ban a moldovai hatóságok elutasították a transznisztriai konfliktus megoldására tett orosz javaslatot, ami súlyosbította a feszültséget. 2005-ben a kommunista párt nyugatbarát programmal győzött, ami szintén nem tetszett az oroszoknak. 2006-ban pedig már az EBESZ, Oroszország és Ukrajna közvetítésével folytak tárgyalások, később még az EU és az USA is bekapcsolódott. Minden esetre Moldovának nem tetszik, hogy egykori területén orosz hadsereg állomásozik.

Triaszpol, Transznisztria szakadár moldáv terület fővárosa, parlament.
Triaszpol, Transznisztria szakadár moldáv terület fővárosa, parlament.

Fokozódó aggodalom moldáv-orosz konfliktus ügyében az ukrán háború miatt

Miközben Moldova az Ukrajnából érkező menekülthullámokra készül, az Maia Sandu elnökasszony arra figyelmezteti a lakosságot, hogy Moldova „egy új, erőszakosabb világra ébredt”. Mély aggodalmának adott hangot az országa határán kialakult biztonsági helyzet miatt, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója okozott. Ugyanakkor aggódnak, hogy Moldova belesodródhat a háborúba, a jelenleg is fennálló moldáv-orosz konfliktus miatt.

Nem véletlen az aggodalom, hiszen Oroszország mintegy 1500-2000 katonát és jelentős felhalmozott katonai felszerelést állomásoztat a Moldova és Ukrajna közé szorított, elszakadt moldovai Dnyeszteren túli régióban. A katonák egy úgynevezett béketeremtő csoport és az Orosz Csapatok Operatív Csoportja (OGTR) között oszlanak meg, amely a szentpétervári székhelyű orosz nyugati katonai körzetnek van alárendelve.

A Dnyeszter Menti Köztársaság szecessziós rezsimhez hű félkatonai erők létszáma körülbelül 10 000 főre becsülhető. Moldovának ezzel szemben mindössze 6000 katonája van, beleértve a személyzeti állományt is. Az ukrán vezérkar bejelentette, hogy jelentős orosz helikoptertevékenységet figyeltek meg péntek reggel Tiraszpolnál, Transznisztria fővárosa közelében. „Nem tudjuk megerősíteni ezt az információt” – mondta a moldovai védelmi minisztérium szóvivője, Ala Diaconu a Balkan Investigative Reporting Network-nek.

„Chisinaunak (moldáv főváros) szüksége lesz a nemzetközi közösség segítségére, hogy megsegítse az ukrán menekülteket. A döntések mögött a Dnyeszteren túli fennállás a fő tényező. Az orosz hadsereg rövid időn belül aktivizálódhat, így Chisinau most az elmúlt évtizedek legrosszabb biztonsági helyzetében van” – mondta egy moldáv politikai szakértő. Hozzátette: a moldovai oroszbarát ellenzék előrehozott választások kiírásával próbál politikai előnyöket szerezni a háborúból.

Moldovában kockázat alakult ki az ukrán háborúval. Nem véletlen nyugtalanok Chisnau-ban (Kisjenő) nem tudják hogyan tudnak erre a helyzetre felkészülni. „Ennek a területnek valamilyen formában ellenőrzés alá vonása, vagy egy olyan helyzet teremtése, hogy valahogy sokkal könnyebben tudjon Moszkva érintkezni ezzel a területtel az nagyon könnyen megtörténhet” – nyilatkozta a Partizán műsorában Sz. Bíró Zoltán

Nem tudjuk, hogy Moldova belesodródhat-e az ukrán háborúba, de az biztos, hogy ők állnak most a legközelebb hozzá. 

Forrás: BalkanInsight, BIRN, Partizán; Kép: Teverepost

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img