Két napra leáll a magyar Sberbank működése. A bankkártyák használhatók lesznek!

Csődöt jelenthet az orosz bank közép-európai leányvállalata.

Hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a Magyar Nemzeti Bank a magyar Sberbanknál a pénzintézet kérésére – írja az MNB közleménye.

Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat tudnak indítani (lehet fizetni a kártyákkal), a számlájukra is érkezhet pénz (nem veszik el a bejövő összeg), de számlaműveleteket (pl. átutalás) nem tudnak indítani.

Az Egységes Szanálási Hatóság (SRB), az Európai Unió szanálási szervezete bejelentette, hogy az orosz-ukrán háború hatásaként az ausztriai Sberbank Europe AG.-nál komoly fizetőképességi problémák alakultak ki, a hitelintézet a közeljövőben várhatóan nem tudja teljesíteni tartozásait vagy egyéb kötelezettségeit azok esedékességekor, így (valószínű) fizetésképtelenségi helyzet alakult ki nála. Az osztrák bank az itthoni Sberbank Magyarország Zrt., illetve több egyéb közép-európai leánybank tulajdonosa – olvasható a jegybank közleményében.

A jegybank a helyzet miatt hétfőn és kedden áttekinti a magyar leánybank működését, állapotát, és döntést hoz a bank további sorsáról.

A Sberbank erről a Facebook-on adott ki tájékoztatást:

Forrás: MNB, Sberbank Facebook

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img