Kamu doktori szerepel Szabó Zsolt fideszes képviselő életrajzában

Bár kiderült az ügy, Szabó mégsem törölte a hamis adatot a parlament honlapján található életrajzából.

Azt gondolnánk, hogy Bangóné Borbély Ildikó behazudott diplomájának kiderülése után az összes képviselő átvizsgálja a saját életrajzát és eltávolítja belőle a valótlan diploma, nyelvvizsga vagy doktori fokozat megjelöléseket. Szabó Zsolt (Heves megye 3 számú választókerület fideszes képviselője) ezek szerint nem tartja fontosnak, hogy eltüntesse a hazugságának nyomait.

Szabó hivatalos életrajzában annak ellenére szerepelteti a valótlan PhD tudományos fokozatot, hogy már évekkel ezelőtt kiderült arról, hogy nem létezik.

Gyanús jelek Szabó Zsolt és még számos fideszes képviselő diplomája és doktori fokozata körül

Még 2010-ben kezdett kutatásba a MOHA Magazin (ma már nem létező, de 2013-ig a legnagyobb példányszámban kiadott felsőoktatási kiadvány) szerkesztősége. Azt kezdték el vizsgálni, hogy miként lehetséges az, hogy számos fideszes honatya külföldi intézményeket jelöl meg diploma és PhD fokozat megszerzésre, miközben a bevallott nyelvtudásuk alapján ez képtelenség.

Szabó Zsolt fideszes politikus, volt államtitkár, a Heves megyei 3-as, Hatvan központú választókerület egyéni képviselője és a költségvetési bizottság tagja a parlament.hu honlapon fellelhető adatlapján társalgási angolt ismer el, míg önéletrajzában azt írja: „2002-ben PhD fokozatot szerzett a Newport University-n”.

Szabó esetében „társalgási szintű” angol nyelvtudás szerepel a parlamenti adatlapon. Nem nehéz belátni, hogy ilyen szintű nyelvtudással lehetetlen elvégezni egy külföldi egyetem doktori képzését és lehetetlen megírni (majd megvédeni) a doktori disszertációt. Ez lett gyanús a MOHA újságíróinak és ez alapján nyomoztak tovább.

A szálak egy hazai felnőttképzési „akadémiához” vezettek

Kiderül, hogy Szabó (számos fideszes párttársával együtt) a Econovum Akadémián felnőttképzés keretein belül szerzett képesítést (nem diplomát és nem is doktori fokozatot).

Az Econovum Akadémia ma már nem létezik. 2011-ben Réthelyi Miklós, akkori nemzetierőforrás-miniszter, engedély nélküli felsőoktatási tevékenység miatt eltiltotta a céget bizonyos kifejezések használatától és kijelentette: „az Evocum nem minősül felsőoktatási intézménynek és megtévesztésre alkalmas módon tüntette fel képzési programjait.”

De az akadémia a működése alatt büszkén hirdette, hogy hallgatói a Newport International University által kiadott BBA, MBA, PhD és DBA fokozatú diplomát és tudományos fokozatot szerezhetnek.

Egy kamu magyar felsőoktatási intézmény, ami egy kamu amerikai egyetem papírját adja

Tovább követve a szálat a MOHA újságírói így eljutottak a Newport International University-hez. Ez a Kalifornia bejegyzett intézmény pontosan arról szól, ami ebben a történetben kirajzolódik. Az egyetem a világ különböző pontján működő ilyen-olyan iskolákkal szerződve, végzettséget igazoló (igazolni látszó) papírokat ad ki. Elég csak megnézni az egyetem honlapját, annak alapján az intézmény elég nehezen vehető komolyan.

Tehát ez az „egyetem” megfelelő pénzösszeg befizetése után a „hallgatónak” kiállít egy dokumentumot, ami valamit igazol. Csak nem egy doktori fokozatot. Pusztán csak azt dokumentálja, hogy az adott tantárgyat a megfelelőség szerint a „hallgató” felvette és elvégezte.

Newport International University ugyanis szintén nem akkreditált felsőoktatási intézmény. Sem itthon, sem pedig az USA-ban. Így nem jogosult tudományos fokozat kiadására. A tantárgyi dokumentációt Kalifornia állam titkársága csupán apostille okiratként kezeli, tehát a formai hitelességét vizsgálja.

Szabó Zsoltnak tehát nincs a magyar törvényeknek megfelelő tudományos fokozata. Mindez 12 éve nyilvánvaló, mégis a parlament honlapján található hivatalos életrajzban ez szerepel: „2002-ben PhD fokozatot szerzett a Newport University-n”.

Várható, hogy most szép csendben eltünteti ezt a bizonyítottan hazugságot és így semmi következménye nem lesz. De érdemes lenne a Fidesznek az MSZP példáját követni. A szocik Bangónét példás gyorsasággal „távolították el a pályáról”, jó lenne ha Fidesz is így tenne.

Forrás: parlament.hu, Eduline, NIU

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img