Július 1-ig marad az árstop az élelmiszerekre és az üzemagyagokra

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-on jelentette be a szerdai kormányülésen született döntést.

A kormány tavaly novemberben 480 forintban maximalizálta az alap benzin és az alap dízel árát. Idén februárban pedig az alapvető élelmiszerek (a kristálycukor, a búza finomliszt, a napraforgó étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke farhát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej) árát fagyasztotta be.

A szerdai kormányülésen a május 1-én (tehát 3 nap mulva) lejáró árstop meghosszabbításáról döntöttek. Az árstop határideje július 1.

Mennyi lenne, ha nem annyi?

Élelmiszerek:

Nemrég többek között a Portfolio végzett számításokat arra vonatkozóan, hogy az október 15-i szinten befagyasztott élelmiszer árak jelenleg milyen árszinten vannak. Az üzemanyagok tekintetében is számos elemzés olvasható. A becslések figyelembe vették az inflációt, a nyersanyaghiányt, az energiaárak változását, a felvásárlási árakat és a háború okozta gazdasági hatásokat.

Ezek alapján a kalkulált és megközelítőleg reális fogyasztói átlagárak az alábbiak:

Árstop: Árstop nélkül: Árstop %
Csirkemell /kg 1 600 Ft 2 000 Ft -20%
Sertéscomb /kg 1 400 Ft 1 600 Ft -13%
2,8%-os UHT tej /l 274 Ft 330 Ft -17%
Búza finomliszt 212 Ft 270 Ft -21%
Kristálycukor /kg 260 Ft 310 Ft -16%
Napraforgó étolaj 720 Ft 1 000 Ft -28%
Benzin 95 /l 480 Ft 595 Ft -19%
Gázolaj /l 480 Ft 650 Ft -26%

 

A kiskereskedelem áthárítja a vevőre az élelmiszereken keletkező veszteségeket

A fogyasztói tapasztalatok azt mutatják, hogy az kiskereskedelmi egységek az árstoppos termékeken keletkező veszteséget (ami akár a kisebb nyereség formájában jelenik meg) teljes egészében áthárítják a fogyasztókra. A nagyobb élelmiszerláncok ezt könnyen meg tudják tenni.

Hiszen akár többszáz egyéb élelmiszert forgalmaznak. Azok egy-két forintos emelésével kényelmesen tudják kompenzálni a kieső bevételt. Tehát az egyik élelmiszer olcsóságát a fogyasztó kifizeti a másik termék drágulásával.

Ezt mutatják az adatok is. Hiszen az árstopp nem állította meg az élelmiszerek drágulását. Sőt, a teljes fogyasztói kosár tekintetében egyes elemzők 11% feletti drágulást  kalkulálnak.

A benzinkúthálózatok egyelőre lenyelik a veszteségek jó részét, de később ezt azok is áthárítják a fogyasztóra

A benzinkutakon nem tudják a bevételkiesést egy az egyben kompenzálni. A shopokban kapható termékek árát ugyan megemelték, de azok eladási mennyiségei nem hozzák vissza a veszteséget. Azt a veszteséget, amely egyre nagyobb. A MOL ugyanis a nagykereskedelmi árát nem fagyasztotta be, a benzinkutak reális kereskedelmi áron kapják az üzemanyagot a hazai ellátótól.

Elemzők szerint a nagy nemzetközi benzinkút hálózatok képesek vállalati szinten elviselni ezt a veszteséget. De többen arra hívták fel a figyelmet, hogy az árstopp végén a hálózatok rövid időn belül megpróbálják majd visszaszerezni a kieső bevételüket. Így még a reális árra való visszatérésnél is magasabb fogyasztói árak várhatók.

Végeredményben tehát (az élelmiszerekhez hasonlóan) itt is a fogyasztó fizeti majd ki az árkülönbözetet. Részben most a magasabb shop árakkal, részben pedig a későbbiekben a magas üzemanyagárakkal.

Nehéz helyzetben a kereskedelem kis szereplői

Mind az élelmiszer üzletek tekintetében, mind pedig a benzinkutak esetében a kereskedelmi lánc kis szereplői kerülnek/kerültek nehéz helyzetbe. Számos kistelepülésen olyan mikrovállalkozások, családi kisboltok és kis benzinkutak látják el a lakosságot, melyek nem rendelkeznek anyagi tartalékokkal.

A kis élelmiszerboltok a limitált árukészlet és a vásárlói igények miatt nem tudják szétteríteni a bevételkiesést. A kis benzinkutak pedig nem rendelkeznek más bevétellel, hiszen nem egy hálózat részei.

A kereskedelmi lánc kis szereplői tehát nagyon hamar a teljesítőképességük határára kerülnek. Az első körben az üzletek és a kutak létszámleépítése jön, majd az egység ideiglenes vagy végleges bezárása. Ez összességében munkahelyek megszűnését hozza és az adott kistelepülésen ellátási gondokat okozhat.

Forrás: KSH, Portfolio, Holtankoljak | Kép: Pexels

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img