Iványi Gábor vs. NAV:
ki tartozik kinek?

Iványi Gábor szerint az állam többel tartozik nekik, mint amennyit most követelnek tőle.

Mint az ismeretes, hétfőn 30 felfegyverzett NAV nyomozó szállt ki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai központjába, ahol házkutatást és lefoglalást eszközöltek.

Iványi az esetről így ír:

A NAV nyomozói „bűnügyi helyszínné” nyilvánították a MET Budapest 8. kerület, Dankó u. 9., 11., 13., 15. alatti ingatlanjait, az irodákat feltörve 30 zsákba pakolták az egyház és a jótékony szervezetek iratait, de azt nem volták hajlandók elárulni, miért is vannak jelen, milyen ügyben és ki ellen nyomoznak. Végül távozáskor átadtak egy „határozatot” és egy „jegyzőkönyvet”, melyben csak általánosságokban említették, hogy az eljáráshoz joguk volt. Ebből derült ki az is, hogy az eljárás már 2020 óta tart, erről korábban nem tudtak.

A NAV este kiadott közleménye szerint:

2015 és 2019 között a MET-hez tartozó 14 szervezet 1300 dolgozójának bruttó munkabéréből levonták a járulékokat, de azokat nem fizették be, ezzel hárommilliárd forint kárt okozva a költségvetésnek.

A nagy felháborodást kiváltó eljárás oka tehát az volt, hogy Iványi Gábor szervezetei 3 milliárddal tartoznak a NAV-nak.

De ki az az Iványi Gábor és mi az a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség?

Iványi Gábor lelkész, politikus, korábbi országgyűlési képviselő a rendszerváltás utáni hazai politika (ha nem is meghatározó, de mindenképpen) ismert és erős alakja. Számos elismerés (pl.: Raoul Wallenberg-díj) és kitüntetés (pl.: Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje) birtokosa . Korábban jó kapcsolatot ápolt a rendszerváltó pártokkal és Orbán Viktorral is. Ő keresztelte Orbán gyermekeit.

Később megromlott a kapcsolata a kormánypárttal, egyre több kritikát fogalmazott meg a Fidesz politikájával kapcsolatban és egyértelműen hangoztatta, hogy a Fidesz-KDNP nem a demokrácia, nem a keresztény értékek szerint kormányoz. A kormánypárt részéről ezt nem nézték jó szemmel és először a testvérközösségtől vonták meg az egyházi státuszt (és ezzel az állami támogatást), majd az Iványi által irányított karitatív szervezeteket (pl.: Oltalom Karitatív Egyesület) próbálták ellehetetleníteni.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület az ország egyik legnagyobb segítő közösségét „hozták össze”. A MET tart fenn gyerekeknek és hajléktalanoknak főző konyhát, nappali melegedőt, orvosi rendelőt, kórházat, iskolát, főiskolát, könyvtárat és még számos rászorultakat segítő karitatív egységet.

Iványi szerint nem ők tartoznak, hanem nekik tartozik a NAV és az állam

Iványi Gábor keddi levelében kifejtette, hogy a NAV és az állam sokkal többel tartozik az egyháznak, mint amennyi a MET tartozása:

  • Az állam 12 milliárddal tartozik nekik, mert 2017-óta nem hajlandó kifizetni a közfeladatok ellátásáért járó támogatást.

Ezen a címen a szervezet már pert nyert Strasbourgban, de az csak a 2017-ig terjedő időszakra vonatkozott. A per után azt az összeget az állam kifizette, de továbbra sem folyósítja az összeget.

  • A NAV 2016–2019 közötti négy év 1%-os felajánlás összegével tartozik, ami többszáz millió forint.

Az egyházi státusz megvonása után alapítványként működnek, de még így is ~40 ezren ajánlják fel adójuk 1%-át nekik. Nemrég a NAV – hosszas huzavona után – a mostani 1% felajánlást átutalta (315 millió forint), de a korábbi négy évvel adós.

„Bízunk abban, hogy Magyarország kormányzásában belátható időn belül döntő változás következik be, melynek eredményeként mind a politikai jobb, mind baloldal háborítatlanul, alapvető emberi jogaink csorbítása nélkül, nem az áltörvényesség kiszolgáltatottságában, hanem a valóságnak megfelelő körülmények között végezheti a munkáját.” – zárja levelét Iványi.

Egy darabig Iványi Gábor volt a befutó ellenzéki Köztársasági Elnök-jelöltként

A hatpárti ellenzéki összefogásból csupán a Jobbik ellenezte Iványi jelöltté válását és az ő vétójuk vezetett végül Róna Péter személyéhez. Egyes elemzők szerint Iványitól komolyan megijedt a Fidesz-KDNP többség. Miközben a parlament összetétele miatt a kormánypártok jelöltjének megválasztása borítékolható, kellemetlen perceket okozhatott volna Iványi fedhetetlen személye és a körötte lévő elismertség. Van aki úgy véli, ez a mostani látványos NAVF akció egy üzenet volt, hogy Iványi ne próbálkozzon erős politikai szereplővé válni.

Forrás: 444 | Fotó: Kiss Bence/444

 

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img