Irán új katonai műholdat bocsájtott fel

Ez már a második katonai műholdja Iránnak. Aggodalomra adhat okot ez az űrfegyverkezés.

Az állami média szerint az iráni Forradalmi Gárda egy második műholdat állított pályára. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy az iráni műholdak fellövései ellentmondanak az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatának.

Alacsony pályára érkezett az iráni Noor-2 műhold a Ghased műholdhordozón – jelentette kedden az állami média. A kilövésre akkor kerül sor, amikor a világhatalmak Teherán döntésére várnak az ország nukleáris megállapodásáról.

Miért fontos ez a rakétaindítás?

Egy második műhold űrpályára állítása nagy lépést jelentene Irán hadserege számára, és aggodalmakat vet fel Teherán nukleáris és rakétaprogramjával kapcsolatban. „Irán második, Noor-2 nevű katonai műholdját a Forradalmi Gárda légiközlekedési szárnyának Qassed rakétája bocsátotta ki az űrbe, és sikeresen 500 kilométeres pályára állították a Föld felett” – jelentette az IRNA hivatalos hírügynökség.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy az iráni műholdkilövések sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. Felszólította Teheránt, hogy ne végezzen nukleáris fegyverek célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétákkal kapcsolatos tevékenységet.

Washington szerint ugyanaz a nagy hatótávolságú ballisztikus technológia, amelyet a műholdak pályára állítására használnak Teherán nagyobb hatótávolságú fegyverek indítását is lehetővé teheti. Ezek akár nukleáris robbanófejeket is tartalmazhatnak. Teherán visszautasította az Egyesült Államok azon állításait, amelyek szerint tevékenysége fedezetet jelent az ilyen ballisztika fejlesztésére.

Műszaki problémák

A legutóbbi kilövésről, amelyről a Tasnim félhivatalos hírügynökség, illetve a műhold is beszámolt, először nem adtak ki képeket. Az első Noor műholdat, melynek neve „fény”, Irán bocsátotta fel 2020 áprilisában.

A rakéta folyékony és szilárd tüzelőanyag hasonló kombinációját használta, amely az első katonai műholdat szállította. Az ország az elmúlt években több sikertelen műholdindításon ment keresztül technikai problémák miatt. Decemberben Iránnak nem sikerült három rakományt pályára állítania, miután az azokat szállító rakéta nem tudta elérni a szükséges sebességet – mondta a védelmi minisztérium szóvivője.

Ezt a kísérletet az Egyesült Államok, Németország és Franciaország bírálta.

Az iráni rakétafellövés videón:

Forrás: DW; Kép: Times of Israel

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img