Háború:
Oroszország megtámadta Ukrajnát

Partraszállással, rakétatámadással, légicsapással, tüzérségi támadással és szárazföldi invázióval totális háborút indított Oroszország Ukrajna ellen.

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Ukrajnában.

Bár szerda este Putyin úgy nyilatkozott, hogy a szakadár területek fegyveres segítése mellett nem szerepel a tervei közt Ukrajna megszállása, szinte azonnal elindította a katonai inváziót Ukrajna ellen.

  • Orosz csapatok szálltak partra Odesszában és Mariupolban.
  • Rakétatámadások célpontja volt egy Kijev melletti repülőtér, ahol ukrán vadászgépek állomásoztak. Több légicsapás ért más katonai reptereket és az ukrán légvédelmi állásokat.
  • Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak.
  • Az ukrán határőrség közlése szerint több irányból orosz katonai konvojok hatoltak be az országba.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapotot vezet be az egész országban.

Putyin partraszállással, rakétatámadással, légicsapással, tüzérségi támadással és szárazföldi invázióval totális háborút indított

Egyes források szerint az orosz vezetés már napokkal ezelőtt elengedte az ügy diplomáciai kezelését és csak a háború elindítására koncentrált.

Erre utal az is, hogy a Kreml honlapján csütörtökön megjelent és a hadüzenetről szóló videót már hétfőn elkészítették. A csütörtöki videóban Putyin ugyanabban az öltönyben, ingben és nyakkendőben van, ugyanannál az asztalnál ül mint a hétfői videóban. Valamint a videó metaadatai is azt mutatják, hogy már hétfőn elkészült a hadüzenet videója.

Biztonságpolitikai szakértők szerint az orosz vezetés célja az „altatással” az volt, hogy az ukrán civil lakosság is csak egy határmenti konfliktusnak higgye a fegyveres incidenst és ne hagyja el a nagyvárosokat. A mai légicsapások és tüzérségi támadások így nagyobb hatást érnek el. Jelenleg több ukrán nagyvárosban pánik tört ki, a lakosok nyugat felé menekülnek.

Putyin soha nem tapasztalt megtorlást ígér annak, aki kívülről be akar avatkozni az orosz-ukrán konfliktusba

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban jelentette be, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és a beszédében egyúttal azt is nyilvánvalóvá tette, hogy minden külső beavatkozást megtorol. Azt is megerősítette, hogy Oroszország továbbra is az egyik legerősebb nukleáris hatalom, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehetnek kétségei afelől, hogy teljes vereséget szenved ellenében. Putyin tehát elég világos fenyegető üzenetet küldött az USA-nak és a nyugati országoknak.

Az oroszbarát magyar kormány mélyen hallgat és nem adott ki elítélő nyilatkozatot

Míg az Európai Unió országai egységesen és hangosan ítélik el Oroszország háborús cselekményét, addig a Putyin-barát Orbán kormány ezt nem tette meg. Magyarország kormánya nem adott ki a háborút és Oroszországot elítélő nyilatkozatot.

Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán kifelé mélyen hallgató Fidesz viszont itthon telibe nyomja a propagandát. A kommunikáció szerint az egész orosz agresszió az USA és a NATO hibája.

→ Kapcsolódó
Fideszes megmondóemberek: nem lesz háború és mindenről az USA tehet
Forrás: CNN, AFP, MTI

 

 

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img