DK-LMP frakciószövetség?

A DK válik a legerősebb ellenzéki erővé, az LMP pedig frakciót alakíthat

Információink szerint a Demokratikus Koalíció frakciószövetséget készül kötni. A pártpolitikában jártas forrásunk úgy tudja, hogy a DK elsősorban az LMP-vel szeretne közös frakciót és nem a Jobbikkal, aki az előválasztási szövetségese volt.

Ha az LMP vezetése igent mond Gyurcsány felkérésére, akkor a DK-LMP szövetség frakciója 21 fős lesz. Amennyiben az LMP nem válik partnerré, a DK számára csak a Jobbik marad. Informátorunk szerint a másik három ellenzéki párt elzárkózik a DK-val kötendő frakciószövetségtől, de jelenleg is folynak a tárgyalások az ellenzéki pártok parlamenti együttműködéséről.

A frakciószövetséggel a Gyurcsány Ferenc által vezetett pártnak az a célja, hogy a DK irányítsa a legnagyobb ellenzéki frakciót. Ennek előnye többek között az, hogy a DK adhatná a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottság elnöki posztját, melynek várományosa így Vadai Ágnes lehetne.

Miért van szüksége a legtöbb képviselővel rendelkező pártnak frakciószövetség kötésre?

A Demokratikus Koalíció az ellenzéki lista összeállításakor erős alkupozícióból tárgyalt. Így alakult ki, hogy a 4 egyéni győzelem mellé még 12 listás mandátumot is szereztek. Így a DK-nak (mint pártnak) messze a legtöbb, 16 képviselője van a parlament ellenzéki oldalán.

Kapcsolódó:

Azonban az MSZP-Párbeszéd szövetség jelen állás szerint szintén 16 képviselővel rendelkezik. És lehetséges, hogy még egy képviselőjük is bejuthat, ha a külföldi szavazatok és a még meg nem számolt többezer szavazat nekik kedvez.

A DK-LMP szövetségkötés tehát a DK számára a legerősebb erővé növekedést jelenti.

Mit nyer az LMP?

Az LMP számára ez a szövetség gyakorlatilag a túlélést jelenti. Jelen állás szerint nem tudnának frakciót alapítani. De a DK-val kötött szövetséggel erre lehetőségük nyílik.

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img