Budapest Pride: lesz felvonulás

A Budapest Pride rendezvénysorozat szervezői a honlapjukon reagáltak  a Mi Hazánk azon lépésélre, hogy a szélsőséges párt idén is lefoglalta a főbb helyszíneket.

A tavalyihoz hasonló huzavona alakult ki a Budapest Pride szervezői és a Mi Hazánk párt között. Ugyanúgy, ahogy 2021-ben, a szélsőséges politikai csoport idén is beelőzte a civil szervezetet. A Mi Hazánk a felvonulás időpontjára (július 23.) lefoglalta a helyszínnek szánt Andrássy utat és más közterületeket.

A Budapest Pride szervezői szerint így is lesz felvonulás

A 27. Budapest Pride Fesztivál legnagyobb eseményének számító felvonulás szervezője  (Szivárvány Misszió Alapítvány) a honlapján megjelent közleményben reagált.

A konkrétumoktól mentes bejegyzés szerint lesz felvonulás: „A Budapest Pride Felvonulás ugyanis nem egy sugárútról szól, nem hamis idolokról és fals romantikáról. Hanem az emberekről, a jogainkról, a jövőnkről, a kiállásról, a láthatóságról és az összefogásról. Mindez pedig nem egy fizikailag körülhatárolható térben létezik, hanem a szívünkben, a torkunkban és a tetteinkben.

Erre azért számítani lehetett volna

A Baloldali LMBTQ Munkacsoport általunk megkérdezett munkatársa szerint várható volt a szélsőjobb lépése:

Mire számítottak a Budapest Pride szervezői? Hogy a Mi Hazánk idén elfelejti? Most jutottak be az Országgyűlésbe, olyan erősnek hiszik magukat, mint még soha.

Miközben mélységesen elitélendő, hogy egy szélsőjobbos csoport pusztán kitolásból befoglalja a helyszíneket, a szervezők erre felkészülhettek volna. Tavaly ugyanez megvolt, tehát lehetett előre tudni. Akkor a civilek éjfél után egy perccel, személyesen próbálták megtenni a bejelentést a rendőrségen. Tehát: odamész az ügyeletre, szólsz, keresnek valakit, elkezded intézni. Minimum fél óra. Közben a Mi Hazánk online lerendezte az egészet és simán beelőzte őket.

Aztán persze ment a fellebbezés meg a jogi út. De a Kúria hozott egy döntést: az időrendiség számít. És ez pontosan így van, a rendőrségnek nincs jogköre a rendezvény milyenségét vagy okát vizsgálni. Ha a helyszínre vonatkozó bejelentés megfelel minden formai és tartalmi követelménynek, akkor engedélyezniük kell. És ugyanarra a helyszínre, időpontra másik rendezvény nem jelenthető be. Tehát tavaly is és idén is ugyanaz történt.

Aztán persze lehet, hogy a Budapest Pride szervezői szándékosan csinálták így. Lehet habosítani a Fesztivál körül a sajtóvisszhangot, meg lehet arra számítani, hogy emiatt erősödik az egyébként évről évre zuhanó érdeklődés.

Kép: Budapest Pride

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img