Brutálisan drágultak az albérletek

Hatalmas a drágulás az albérletpiacon és csúcson a lakbérindex.

Éves szinten országosan jelentős mértékben, 15,1 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak, a fővárosban pedig 15,7 százalékkal. Csak januárban 1,9% volt az országos és 2,4% a fővárosi növekedés. Ennek köszönhető, hogy a KSH lakbérindexe minden eddiginél magasabb csúcson van.

Az adatokból kiderül, hogy 6 év alatt 46,3 százalékkal nőttek az átlagos albérletárak, és 2022 januárjában a bérleti díjak elérték azt a szintet amire eddig nem volt példa. Szakértők szerint a rekord egyértelműen a fővároson kívüli egyetemvárosok drágulásának köszönhető.

Az átlagos bérleti díj Budapesten 150 ezer forint volt februárban. A lakbérek Veszprémben, Debrecenben, Székesfehérvárott és Tatabányán 127-130 ezer forintos átlag között mozogtak. Győr, Szeged, Eger, Szombathely, Pécs, Kecskemét és Szolnok 100-120 ezer forinttal a középmezőnybe tartozik a bérleti díjak tekintetében.

100 ezer forintnál olcsóbban kínálták az albérleteket: Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Salgótarjánban és Szekszárdon, utóbbi városokban 70-90 ezer forintos ár volt az átlagos.

Forrás: 168 óra, KSH | Kép: Wikimedia

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img