Hamisított PCR tesztek a Magyar Tenisz Szövetségnél

Újabb botrány a Lázár János által elnökölt Tenisz Szövetségnél.

Csütörtök délután közleményt adott ki a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), ebben azt írják, „az elmúlt 48 órában a Magyar Tenisz Szövetség tudomására jutott: alapos a gyanú, hogy visszaélések történhettek a COVID-19 vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban, e visszaélésekben pedig a szövetség egyes sportolói, edzői és munkavállalói is érintettek.

A szűkszavú közleményt némileg árnyalja, hogy a 24.hu közlése szerint már tavaly nyáron az MTSZ fejléces, hivatalos levélben kérte be az ipari méretű hamisításhoz szükséges személyes adatokat.

A szervezet elnöksége vizsgálatot rendelt el az ügyben, valamint arra kérte Lázár Jánost, a testület fideszes elnökét, hogy az alapos gyanúra való tekintettel tegyen büntetőfeljelentést az ügyben ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

Játék az emberélettel, ami csak véletlenül derült ki

Informátorunk szerint az ügy kirobbanása mögött az MTSZ-en belüli belső harcok állnak. A PCR teszt hamisításra tulajdonképpen egy az előző vezetés alatt dolgozó volt munkatárs egy email üzenetben szivárogtatta ki, hogy többek között a tavaly novemberi torinói Davis Kupa-mérkőzésekre is hamisított negatív PCR-tesztekkel utaztak ki a magyar küldöttség egyes tagjai. Az email üzenetből és más információkból az olvasható ki, hogy a hamis teszteredményekért felelős orvos nem nyerészkedésből, hanem felettese nyomására állította ki a hamis dokumentumokat.

A médiában már megjelent a Magyar Tenisz Szövetség időközben felfüggesztett keretorvosának neve: dr. Szatmári Attila. Azóta a Magyar Orvosi Kamara is megjelentetett egy közleményt, amelyben mélységesen elítéli a hamis oltási igazolványokat, teszteredményeket kiállító kollégákat:

„A Magyar Orvosi Kamara elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy miközben a COVID–19-járvány több mint negyvenegyezer honfitársunk életét követelte, és már második éve hatalmas terhelést okoz az egészségügy dolgozóinak, vannak olyan kollégák, akik anyagi vagy egyéb érdekből hamis oltási igazolásokat, hamis teszteredményeket adnak ki. Az ilyen, az orvosi esküvel és hivatással ellentétes cselekedeteket a MOK elnöksége mélyen elítéli, és meg fogja tenni a szükséges és jogszerű etikai lépéseket az elkövetőkkel szemben.”

Az MTSZ egy rosszul működő sportszövetség

A teszthamisítási botrány másodlagos szála igen érdekes. Hiszen az egész ügyre talán sosem derül fény, ha nincsenek belső harcok a Szövetségben. Forrásunk – aki korábban aktív sportolóként belülről ismeri az MTSZ működését – egy gyökeréig romlott szervezetként jellemezte azt:
„A Szövetség jó ideje egy pénzpumpaként működik. Már régen nem a sport szeretete vagy az utánpótlás nevelés a lényeg. Küzdelem a Szövetségben a vezető pozícióért, hogy aztán a legfontosabb kérdésben döntsenek: melyikükük érdekeltségébe tartozó pálya mekkora állami támogatást kapjon. Ez ott a legfontosabb.”

Forrás: Magyar Tenisz Szövetség, Index, 24.hu

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img