Az orosz hadsereg elfoglalta Csernobilt

A veszélyes radioaktív nukleáris hulladéktároló létesítmények állapota ismeretlen.

Mintegy 20 perccel ezelőtt a Reuters, ukrán hivatalos forrásra hivatkozva jelentette, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a csernobili nukleáris erőművet. A hírt azóta több egymástól független forrás is megerősítette.

A veszélyes radioaktív nukleáris hulladéktároló létesítmények állapota ismeretlen

Az ukrán Nemzetőrség utolsó erejéig védte az objektumot. Nem lehet tudni, hogy a harcokban megsérült-e a reaktor sugárzásvédő építménye.

„Heves küzdelem után elvesztettük a csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést. Az egykori csernobili atomerőmű és a nukleáris hulladéktároló létesítmények állapota ismeretlen.” – nyilatkozott az Ukrajnai Pravdának Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

„Katonáink az életüket áldozzák azért, hogy ne ismétlődhessen meg az 1986-os tragédia. Ez egy hadüzenet egész Európa ellen” – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren.

„A megszállók csapatai Belarusz területéről behatoltak a csernobili atomerőmű övezetébe. A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző Nemzetőrség heves ellenállást tanúsít.” – nyilatkozta Anton Gerascsenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadó. A politikus szerint, ha megsérül a nukleáris hulladéktároló, akkor Ukrajnában, Belaruszban és az Európai Unió területén is radioaktív por terjedhet el.

Lehetetlen megmondani, hogy a csernobili atomerőmű biztonságos-e az oroszok teljesen értelmetlen támadása után

Orosz csapatok váratlanul támadták meg az erőművet. A nukleáris biztonságért felelős ukrán fegyveres erőket az orosz-ukrán válság előtt már megerősítették (és egyben lezárták a területet a turisták elöl). Az ukrán erők három oldalról harcoltak az orosz agresszorok ellen, de a túlerővel nem bírtak.

Egy orosz biztonsági forrás szerint: Oroszország számára stratégiai fontosságú a csernobili atomreaktor feletti ellenőrzés. Jelzésnek szánják a NATO felé: az ne avatkozzon be katonailag.

Forrás: Reuters, Українська правда

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img