Az orosz gáz nélkül is működhet Európa

Az Európai Unió országai közösen dolgoznak az orosz gáztól való elszakadás ügyében. Úgy néz ki, létezik működőképes alternatíva.

Németország és néhány más EU-s tagállam évtizedek óta az energia révén kötődik Oroszországhoz. De amint az EU meg akarja szüntetni az orosz energiától való függőségét, a kontinens legnagyobb gazdaságának ellenállása lényegtelenné válik.

Most az EU akarja elzárni a gázt 10 év alatt

Néhány nappal azelőtt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Christian Lindner német pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy ha háború esetén kemény nyugati szankciókat sújtanak Oroszországgal szemben, az ország megtorlásként leállíthatja az Európának szállított gázt.

Most, Oroszország kéthetes brutális kampánya után, az európai oldal akarja először elzárni a csapot, mivel maximális nyomást akar gyakorolni Moszkvára.

Az EU vezetői csütörtökön Versailles-ban találkoztak, ahol megvitatták az orosz gáz, olaj és szén európai felhasználásának drámai csökkentését célzó terveket. Az Európai Bizottság már jelezte, hogy a terv része az orosz gázfelhasználás kétharmadára való csökkentése 2022 végéig, hosszabb távú cél pedig, hogy 2030-ra megszűnjön az orosz energiaimport.

Teljes körű, azonnali bojkottot is kezdeményeztek, de a német ellenállás erős volt, más országok mellett, például Ausztriával és Magyarországgal. Olaf Scholz kancellár hétfőn azzal indokolta az orosz energiaszállítások szankciók alóli mentesítését, hogy közleményében azt mondta: „Európa energiaellátása jelenleg (…) más módon nem biztosítható.”

Annalena Baerbock német külügyminiszter még azt is felvetette, hogy az orosz energia betiltása Németországban olyan helyzetet eredményezhet, amikor az ápolónők és a tanárok nem jönnek dolgozni, és több napig nincs áramunk, és káoszba sodorja az uniós országokat.

Alternatív források, a termosztát lekapcsolása

Sok szakértő szerint azonban Németország kezelheti az orosz energiatermékekre vonatkozó embargót, és legalábbis megvalósítható a Bizottság javaslata a gáz kétharmados csökkentéséről az év végéig.

„Úgy gondolom, hogy ez egy reális terv, mert opciók portfólióján alapul” – mondta Simone Tagliapietra, a Bruegel gazdasági agytröszt vezető munkatársa a DW-nek. „Vannak olyan ellátási lehetőségek, mint a gázellátás diverzifikálása. Természetesen vannak keresleti oldali lehetőségek is, és ott az energiamegtakarítás fontos szerepet játszik. És persze vannak megújulók.”

A Német Nemzeti Tudományos Akadémia, Leopoldina egy e heti tanulmánya egy sor intézkedést javasolt annak érdekében, hogy Németország középtávon csökkentse az orosz gáztól való függőségét, de azt is megjegyezte, hogy az ellátás azonnali megszüntetése „kezelhető lenne”.

Az ipar képviselői azonban azt mondják, hogy az orosz energiaellátás azonnali, teljes betiltása túlságosan káros lenne belföldön ahhoz, hogy indokolható legyen. „Az oroszországi energiaellátásra vonatkozó embargó hatalmas negatív hatással lenne gazdaságunkra és a fogyasztókra” – mondta Kerstin Andreae, a BDEW, a német energiaszektor üzleti szövetségének ügyvezető igazgatója a DW-nek.

„Minden intézkedést mérlegelni kell, hogy ne vezessen elfogadhatatlan megrázkódtatásokhoz. Az orosz földgáz importját mától csak részben tudjuk pótolni.”

Minden gáz, ami szállításra alkalmas

A Transport & Environment (T&E) tanácsadó szervezet tanulmánya szerint Németország olajának mintegy 30%-a Oroszországból származik. Alternatív kőolajforrásokat azonban gyorsabban és könnyebben lehet találni, mint a földgázt, amelynek 2021-ben Németország ellátásának mintegy 50%-a Oroszországból származott.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) ellátásának növelését gyakran emlegetik a fő alternatívaként, és Németország az EU egészével együtt drasztikusan növelte az Egyesült Államokból származó LNG-importot az elmúlt néhány hónapban. Németország emellett felgyorsítja saját LNG-termináljai fejlesztésének terveit.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK), egy üzleti lobbicsoport tanulmánya azonban azt állítja, hogy Németországnak a világ minden LNG-szállító tartályhajójáról leszállításra lenne szüksége, hogy kompenzálja az orosz gáz teljes elvesztését más alternatívák vagy változtatások hiányában.

Összehangolt nemzetközi válasz

A szakértők szerint az azonnali embargó iránti felhajtáson túl az EU már határozottan azon az úton halad, hogy véget vessen az orosz gáztól való függőségének.

A Bruegel’s Tagliapietra rámutat, hogy 2022 első két hónapjában az EU Oroszországból származó gázimportja már drámai mértékben visszaesett 2021-hez képest, főként amiatt, hogy Oroszország 2021-ben visszafogta a szállításokat a Gazprommal. Az orosz gáz az EU gázimportjának 28%-át tette ki. januárban és februárban, szemben a tavalyi 47%-kal.


Kijelentette, hogy az EU kormányainak, valamint a helyi hatóságoknak az egész blokkban történő összehangolt erőfeszítése tompíthatja az orosz ellátás megszakításának hatását. Rövid távon azonban a legfontosabb tényező az Egyesült Államok és más nagy beszállítók, például Katar határozott kötelezettségvállalása lesz, hogy továbbra is nagy mennyiségű LNG-t szállítanak versenyképes áron – jegyezte meg.

„Valószínűleg folytatnunk kell az EU-bizottság drámai erőfeszítéseit, hogy felkérjük Japánt és Dél-Koreát, hogy az utántöltési szezonra irányítsák át az LNG-szállítást Európába” – mondta. „A nyugati szövetségesek összehangolt nemzetközi reakciója lenne a legjobb módja annak, hogy kezeljük, nehogy fokozódjon egymás közötti verseny.”

Orosz gáz az éterbe

Ha Németország teljes mértékben elkötelezi magát az Európai Bizottság arra vonatkozó ígérete mellett, hogy 2023 előtt kétharmaddal csökkenti az Oroszországból származó gázimportot, a nagy kihívás valószínűleg jövő télen lesz érezhető. A tél hátralévő részében már van elegendő tartalék, de ezeket a tartalékokat nyáron pótolni kell.

Ezen a héten a földgáz ára Európában történelmi csúcsot ért el, rövid időre elérte a 345 eurót (380 dollárt) megawattóránként. A fogyasztók és a vállalkozások valószínűleg további áremelkedéseket fognak tapasztalni. Emiatt felszólították az EU-t és a nemzeti kormányokat, hogy biztosítsanak extra finanszírozást az áremelkedés okozta károk korlátozása érdekében.

Tagliapietra szerint az orosz energiáról szóló vita az időzítésről szól, nem pedig a tartalomról: inkább az a kérdés, hogy mikor, és nem hogy ha, mivel úgy véli, hogy az olyan országok, mint Németország, az orosz energiától való függetlenség most már elkerülhetetlen. „Az időzítés itt a döntő dimenzió. Azt várom, hogy a kormányok itt fognak harcolni” – mondta. „De amiről a teljes függetlenségről vitatkozunk, az valójában valószínűleg öt év távlatáról szól.”

A fél évszázada nagyrészt megszakítás nélkül Németországba, Ausztriába és Magyarországba áramló orosz gáz trükkös eladásnak bizonyul. Úgy tűnik azonban, hogy az Európai Bizottság eltökélt szándéka, hogy felgyorsítsa Európa Oroszországtól való energiafüggetlenségét. Ez utóbbi fog győzni.

Frans Timmermans, az EU klímapolitikai vezetője így foglalta össze ezt a hangulatot, amikor a hét elején azt mondta: „Nehéz, rohadt nehéz. De lehetséges.”

Forrás: DW

› friss

HIRDETÉS

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img