Az MSZP 4 millió forintot ad az Ukrajnából érkező menekültek segítésére

A párt a 4 milliós adománya mellet országosan szervezi a tárgy béli adományok gyűjtését.

Az MSZP sajtóközleménye:

„Az MSZP a rendelkezésére álló eszközökkel segítséget kíván nyújtani a Putyin háborúja elől menekülőknek

Ezért a mai napon úgy döntött az MSZP Országos Elnöksége, hogy a párt Szolidaritási Alapjából 4 millió forinttal járul hozzá a menekültek ellátásához, az országos irodahálózatát pedig gyűjtőpontként ajánlja fel a menekülteket segítő adományok összegyűjtésére.

Elképesztő, ami Magyarországtól néhány száz kilométerre zajlik. Nem gondoltuk volna, hogy ez a 21. században Európában megtörténhet. A háború hatására humanitárius válság alakult ki, családok tízezrei menekülnek és igyekeznek elhagyni Ukrajnát, nekünk pedig most az a dolgunk, hogy segítséget nyújtsunk nekik. És emlékeztessünk mindenkit, hogy a kelet-európai térség békéjét és biztonságát is fenyegető, a kárpátaljai magyarságot pedig közvetlenül életveszélybe sodró diktátorokkal nem barátkozni kell, hanem meg kell őket állítani.”

Négymillió forint felajánlás az MSZP-től a menekültek segítésére

Telefonon értük el Korózs Lajos szocialista képviselőt, aki az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnökeként az egyik legnagyobb befizetője Az MSZP Szolidaritási Alapjának.

Az MSZP az első és eddig egyetlen magyarországi párt, amely a politikai nyilatkozatok mellett konkrét segítséget is nyújt.

„Így van. Nem volt kérdés, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel segítenünk kell. Ezrek érkeznek Ukrajnából. Annyi holmi van náluk, ami egy hátizsákba, egy bőröndbe vagy egy autó csomagtartójába elfért. Sokan gyalog indultak el a falvakból, pénz nélkül, minden nélkül.

Az MSZP Szolidaritási Alapja jórész a párt képviselőinek tiszteletdíjából összegyűlő pénz. Ebben a pillanatban nem tudok jobb célt mondani, hogy ez mire legyen fordítva.”  

Milyen egyéb segítséget ad az MSZP?

„Megnyitjuk az országos hálózatunk irodáit. Ezek a magyar emberektől érkező élelmiszer-, ruha- és tisztálkodószer adományok logisztikai központjaként tudnak működni.

Már az első napon, amikor megindultak Magyarország irányába a menekülők, sorba hívtak a dél-hevesi térségben élő szimpatizánsaink, hogy hova tudnák vinni az adományaikat. Van, aki két darab konzervet, van, aki egy kabátot ajánlott fel. Mindenki a lehetőségei szerint.

Ezek gyűjtésében az MSZP irodák országosan rendelkezésre állnak. Az adományok összegyűjtésében és a menekültekhez való eljuttatásában pedig a következő napokban a párt aktivistái dolgoznak majd. Így teszünk mi is a kampánycsapatom tagjaival.”

A kampánymunkát ezek szerint most félreteszi?

„Nézze! Most egy borzalma háború miatt menekülők ezreiről van szó. Emberekről, akik otthagyva otthonukat egy táskával indultak el a semmibe. Ha amiatt veszítem el április 3-án a választást, mert az aktivistáim holnap mondjuk nem szórólapoznak, hanem az adományok gyűjtésében segítenek, akkor elveszítem. De tükörbe tudok majd nézni.”

Forrás: MSZP | Borítókép: Szabó Bernadett / Reuters

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img