A Momentum elszámolta magát

Ha nem tesznek le az Országgyűlés alakuló ülésének bojkottjáról, elveszítenek egy sor parlamentáris lehetőséget. Most megpróbálnak arcvesztés nélkül kijönni a dologból.

Veszélyes játékba kezdett a Momentum Mozgalom. A választási eredmények (és az ellenzék csúfos bukása után) a párt egyik legfontosabb politikai üzenete az lett, hogy bojkottálni kell az Országgyűlés alakuló ülését.

A bojkott tényét Fekete-Győr András, az a Momentum volt elnöke és leendő frakcióvezetője jelentette be, és képviselőtársa, Hadházy Ákos indokolta meg: „hogy a látszata se maradjon meg annak, hogy esetleg egy díszellenzéki szerepet vállalnak el a képviselők”.

Hatalmas öngólt rúghat a Momentum, ha nem változtat az álláspontján

Értesülésünk szerint maga Hadházy vitte be ebbe a zsákutcába a pártot, amikor komolyabb átgondolás nélkül meghirdette, hogy a Momentum 11 politikusa nem vesz részt az alakuló ülésen. A pártvezetés későn kapcsolt és az ellenzéki szimpatizánsok között már elterjedt a Momentum „hősiessége”, így ebből már arcvesztés nélkül nehezen tudnak visszatáncolni.

Ugyanis a Hadházy által hangoztatott bojkott egy darab (független) képviselő esetében akár működőképes politikai irány lehet. Azonban egy teljes párt esetében súlyos következményekkel járhat. Ha ugyanis a Momentum Mozgalom valóban kitart a bojkott mellett:

  • Politikusaik nem tesznek esküt. Tehát nem válnak képviselővé és nem élhetnek képviselői jogaikkal.
  • A párt nem alakíthat frakciót.
  • A párt képviselői nem kapnak alelnöki és jegyzői helyet.
  • A párt képviselői nem jutnak hozzá bizottsági elnöki posztokhoz és tagsági helyekhez.

Sőt, extrém esetben az ellenzéki párt ki is eshet a parlamentből.

A Momentum kettős játékba kezdett, hogy enyhítse a kárt

Bennfentes informátorunk szerint a párt vezetése felismerte a problémát és már megoldást is kieszeltek:

Egyrészt kifelé a párt nem tesz le arról, hogy kimaradnak az Országgyűlés alakuló üléséből. A választók és a támogatók felé tovább tetszelegnek a „bojkottáló hős” szerepében, erősítve ezzel az ellenzéki tömbön belüli támogatottságukat.

Másrészt viszont a háttérben megpróbálnak olyan helyzetet teremteni, hogy egy későbbi (kevésbé látványos) eskütétel után megkapják azokat az alelnöki, jegyzői, bizottsági elnöki és bizottsági tagsági helyeiket, amire számítanak.

Ez a kettős játék sokak szemében egy inkorrekt lépésnek tűnik. Hiszen a Momentum csak a választók felé mutat erős ellenzékiséget azzal, hogy nem vesz részt egy „díszellenzéki színjátékban”. Politikusait azért megpróbálja pozíciókhoz juttatni.

A parlamenti pozíciók elosztása a Gentlemen’s agreement elvet követi

A parlamenti pozíciók elosztására két kötelező szabály érvényes:

  • Törvényben rögzített, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöki tisztjét az ellenzéknek kell betöltenie.
  • És szabály, hogy minden országgyűlési képviselőnek jogában áll egy Országgyűlési bizottságban tagnak lennie.

Ezen felül semmilyen kötelező törvényi szabályozás nincs arra, hogy az Országgyűlés többségi oldala milyen pozíciókat ad az ellenzéki tömbnek. Az Országgyűlés alelnöki posztjai, a jegyzői posztok, a különféle bizottsági elnöki és tagsági posztok elosztását egy korrekt íratlan elv alapján szokás betölteni.

A parlamenti pozíciók elosztását az alakuló ülés előtti egyeztető tárgyalás szokta letisztázni. Ezen a tárgyaláson a Momentum részt vesz és természetesen kér a párt képviselőinek minden pozícióból. Azonban, ha a 11 politikusuk nem vesz részt az alakuló ülésen (tehát nem tesz esküt és nem válik képviselővé), a megüresedett pozíciókat a Fidesz-KDNP egy tollvonással betöltheti a saját képviselőikkel. Így nem csak a Momentum veszíthet, hanem a teljes ellenzék is.

A leendő (vélhetően fideszes) Házelnök, ha akar, nagyon kiszúrhat a párttal

A Házelnököt, abban az esetben, ha egy (vagy több) képviselő saját döntése alapján nem teszi le az esküjét, tulajdonképpen semmilyen időkorlát nem kötelezi arra, hogy egy „póteskütétellel” lehetőséget adjon a képviselővé válásra.

A Momentum jelen állás szerint azt tervezheti, hogy az alakuló ülés látványos bojkottja után majd valahogy csendben leteszik a képviselői esküt. A Házelnök viszont simán áthúzhatja a számításukat.

Mondjuk hónapokig kitolja a lehetőséget, vagy akár egy éven túlra is, amikor már megszűnik a mandátum (és új választást kell kiírni az egyéni helyekre és a jelölő szervezet kitöltheti a listás helyeket.

Kiemelt kép: nepszava.us

 

 

 

 

 

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img