A Fidesz-KDNP elsöprő győzelmet aratott az országgyűlési választáson

Az ellenzéki padlóra került, a következő kormány kétharmados többséggel fut neki a ciklusnak

Frissítés:
Változott a mandátumok aránya →

Az április 3-án tartott választások sokak számára letaglózó eredménnyel zárultak. A Fidesz-KDNP mind az egyéni jelöltek, mind pedig a pártlistás szavazatok tekintetében elsöprő győzelmet aratott.
A 199 fős országgyűlésben (a jelenlegi 98,96%-os feldolgozottság alapján):

  • A Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett és kétharmados parlamenti többséggel alakíthat kormányt.
  • Az ellenzék 56 mandátummal rendelkezik.
  • A szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom elérte az 5%-ot és bekerült az országgyűlésbe, 7 képviselőjük ülhet a parlamenti padsorokban.
  • A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1 képviselőt juttatott be listás szavazatokkal.

Nem végleges a mandátum eredmény

A külföldön élő szavazók és az átjelentkezések mellett sokszáz hazai szavazat sincs megszámolva. Ezeket szombaton számolják meg. Ugyanis a választókerületekben egy-egy urnát nem bontanak fel, hogy a máshonnan érkező szavazatok azokkal összekeverve számolják meg. Így néhány OEVK-ban változhat az eredmény.

Reálisan azonban csak egy választókerületben izgulhatnak a jelöltek. Budapest 13-as OEVK-ban Szatmáry Kristóf (Fidesz) mindössze 38 szavazattal vezet Vajda Zoltán (Egységes Ellenzék – MSZP) előtt és mintegy 600 szavazat még nincs megszámolva. Itt valóban van esély, hogy az április 3-án kihirdetett győztes személye változzon. A többi (érintett) választókerületben csupán matematikai esély van, reális nincs.

Az ellenzéki frakciók is változhatnak

Szinte biztosra vehető, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség közös frakciót alakít, amely így jelen állás szerint 16 fős lesz (de Vajda Zoltánnal akár 17 fős is lehet). A frakciószövetségen belül is lehetnek változások, hiszen két mandátumot nem vesznek át a Párbeszéd listájáról felkerült jelöltek, melyek kiosztása a két párt megállapodásán múlik.

A hírek szerint a DK és az LMP is frakciószövetséget köt, mely kialakuló szövetség mindkét pártjának komoly érdeke.

Kapcsolódó:
DK-LMP frakciószövetség? →
Forrás: Nemzeti Választási Iroda

› friss

hirdetés

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img